Smiley face

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σημαίες δεν είχαμε, όμως λευκά και μπλε υφάσματα είχαν εξαφανισθεί...


Του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου-Συγγραφέα
...Ενώ ο τουρκικός στρατός , μετά τις αλλεπάλληλες ήττες οχυρώνεται κατ΄εντολήν του Τούρκου αρχιστρατήγου Χασάν Ταξίν Πασά έξω από τα Γιαννιτσά προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των Ελλήνων προς τη Θεσσαλονίκη , ένα γεγονός που συνέβη 18 Οκτωβρίου 1912 , συντάραξε τους Τούρκους και αναπτέρωσε το ηθικό των ανδρών του Ελληνικού στρατού αλλά και των Ελλήνων κατοίκων της πόλης ότι η Απελευθέρωση της ιστορικής πόλης της Θεσσαλονίκης επίκειται …
Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το βράδυ, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης (1877-1934) με το μικρό τορπιλοβόλο σκάφος του «11» κατορθώνει με παράτολμο τρόπο ένα επίτευγμα που θυμίζει τους «μπουρλοτιέρηδες» ήρωες του ΄21.
Περνάει νύχτα χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα κανόνια του Καραμπουρνού, παρακάμπτει επιδέξια τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στο στόμιο του Θερμαϊκού Κόλπου και κινούμενος στα αβαθή των εκβολών του Αξιού ποταμού φτάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης .
Πλησιάζει σε απόσταση βολής το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ» , που ήταν εκεί αγκυροβολημένο, και εξαπολύει εναντίον του 2 τορπίλες οι οποίες και το πλήττουν καίρια. Στη συνέχεια με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και θάρρος έστρεψε το σκάφος του προς τις εκβολές του Αξιού και εξαφανίστηκε μέσα στο σκοτάδι της νύχτας …
Ο ίδιος ο υποπλοίαρχος Βότσης μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής σε αναφορά του για το γεγονός προς τον τότε υπουργό Ναυτικών :
«…Εις την αντίθετον δεξιάν άκραν (συνήθη τόπον αγκυροβολίας) υπήρχε Ρωσσικόν πολεμικόν , υποθέτω και άλλα . Εχώρησα ήρεμα , πάντοτε απαρατήρητος , και κατηύθυνα την πρώραν εις το μέσον του Τουρκικού θωρηκτού .
Εξεσφενδόνισα πρώτον την δεξιάν πρωραίαν τορπίλην την 11 και 35΄από αποστάσεως 150 μέτρων , έστρεψα είτα ολίγον αριστερά προχωρών και εξεσφενδόνισα την αριστεράν, ανεπόδισα τότε ολοταχώς όπως απομακρυνθώ της εκρήξεως» …
Το γεγονός του τορπιλισμού και της βύθισης του «Φετίχ Μπουλέντ» που ακολούθησε συντάραξε τους Τούρκους της Θεσσαλονίκης ενώ ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης έβλεπε να πλησιάζει η ημέρα της Απελευθέρωσης .
‘Ηδη σε όλα τα σπίτια ετοιμάζονταν κρυφά ελληνικές σημαίες με τους Τούρκους να μην υποψιάζονται καν τον λόγο της εξαφάνισης από την αγορά των λευκών και μπλέ υφασμάτων από τα καταστήματα της πόλης …

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος