Smiley face

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κα Μέρκελ μην μας κουνάτε το δάκτυλο...


Tου Αρίστου Δοξιάδη
Περίπου όλοι στην Ελλάδα συμφωνούμε οτι δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση αν δεν υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτική απάντηση στις 'αγορές', πέρα από ότι κάνει η κάθε εθνική κυβέρνηση. Πολλοί μάλιστα επιμένουν οτι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και αυτό δυσχεραίνει τη χάραξη πολιτικής που να είναι και αποτελεσματική και αποδεκτή από τους λαούς.
Πολύ σωστά αυτά. Πώς όμως θα αποκτήσουμε δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο οι 'δήμοι' της λέξης 'δημοκρατία' είναι μόνο τα εθνικά κράτη; Για να υπάρξει ευρωπαϊκή δημοκρατία, πρέπει να υπάρξει αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες ονομάζουν 'ευρωπαϊκός δήμος'. Να αποκτήσουμε δηλαδή οι Ευρωπαίοι την αίσθηση οτι έχουμε κοινή ταυτότητα και σε μεγάλο βαθμό κοινά συμφέροντα ή έστω κοινό διακύβευμα. Οτι οι πολιτικοί ηγέτες, είτε εκλέγονται στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα είναι 'δικοί μας' ηγέτες, είτε τους βλέπουμε θετικά είτε αρνητικά. Δηλαδή οτι δεν είναι ξένοι, όπως δεν είναι ξένος για τον ψηφοφόρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας ή για τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς.
Ερχεται λοιπόν αύριο η κα. Μέρκελ και ετοιμάζονται διαδηλώσεις. Αν τα συνθήματα και η συμπεριφορά επιλεγούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ευρωπαϊκού δήμου. Αν όμως είναι ξενοφοβικά και εθνολαϊκιστικά, μόνο κακό θα κάνουν στην υπόθεση της 'ευρωπαϊκής πολιτικής απάντησης στην κρίση' που ζητάν οι πιο σοβαροί πολέμιοι της κας Μέρκελ.
Με άλλα λόγια, αν υποδεχτούμε την κα Μέρκελ με αντι-ναζιστικές καρικατούρες, σα να είναι στρατός κατοχής, ο αντίκτυπος στη Γερμανία και αλλού θα είναι: 'οι Ελληνες εναντίον των Γερμανών' (διάλυση του ευρωπαϊκού δήμου), και όχι 'κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες εναντίον κάποιου Ευρωπαίου ηγέτη' (οικοδόμηση του ευρωπαϊκού δήμου).
Ας σκεφτούν λοιπόν οι οργανωτές των διαδηλώσεων, όσοι δηλώνουν ευρωπαϊστές, τι θα γράφουν τα πανώ και τι θα φωνάζουν οι ντουντούκες. Ας είναι κάτι σαν: "Κυρία Μέρκελ, μην μας κουνάτε το δάχτυλο, ελάτε να συνεργαστούμε". Τη ρίμα θα τη βρουν οι διαδηλωσιάρχες.
www.protagon.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος