Smiley face

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Oι διμοιρίες που εκπαιδεύτηκαν για καταστολή ...πλήθους πιάνουν δουλειά!

Σε ριζική αλλαγή του καθεστώτος των μέτρων ασφαλείας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προχωρά το ΓΕΕΘΑ μετά τις πρωτόγνωρες σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο προαύλιο του υπουργείου με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να συγκρούονται με εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εισβάλει στο υπουργείο.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε να αναπτυχθούν εντός του Πενταγώνου δύο διμοιρίες της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που εδρεύει στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Αποστολή τους θα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού της προσφάτως θεσμοθετημένης διακλαδικής στρατονομίας του υπουργείου. Οι εν λόγω διμοιρίες ειδικεύονται σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους. Εντούτοις, διευκρινίζεται από αρμόδια πηγή του ΓΕΕΘΑ, η νεοσύστατη υπηρεσία ασφαλείας του υπουργείου θα επιχειρεί μόνον εντός του χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι συγκεκριμένες μονάδες δεν θα φέρουν όπλα, αλλά εξοπλισμό ανάλογο με εκείνον που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ ή οι δυνάμεις των ΥΜΕΤ. Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή στα μέτρα ασφαλείας ίσως αποτελεί την ιδανικότερη λύση καθώς στο εξής δεν θα χρειάζεται η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σε περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά όπως εκείνο με τους εργαζομένους των Ναυπηγείων.
Μέχρι την έλευση των τμημάτων της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στην Αθήνα στο έργο της φύλαξης του Πενταγώνου συνδράμουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ζ-ΜΑΚ οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Μεσογείων το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επικράτησε έντονος προβληματισμός για τα μέτρα ασφαλείας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τη δεύτερη εισβολή, σε διάστημα ενός χρόνου, στο προαύλιο του υπουργείου.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήταν οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που παραβίασαν την μπάρα της κεντρικής πύλης του υπουργείου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που υφίστανται στις συντάξιμες αποδοχές τους. Την περασμένη Πέμπτη στον ρόλο των εισβολέων βρέθηκαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι οποίοι έσπασαν τα ρολά της κεντρικής εισόδου του υπουργείου, αντιδρώντας στο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας που τους έχει επιβάλει η αραβογερμανική ιδιοκτησία του ναυπηγείου τους τελευταίους έξι μήνες. Η εικόνα εισβολής πολιτών στο ΥΠΕΘΑ προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο είναι «ξέφραγο αμπέλι» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει πηγή του ΓΕΕΘΑ. «Για την ομάδα ασφαλείας του υπουργείου, όπως και γενικότερα για τους υπεύθυνους ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το μέσο αντίδρασης είναι το όπλο. Αν για παράδειγμα κάποιος άγνωστος επιχειρήσει να παραβιάσει στρατιωτικό χώρο, αυτομάτως απελευθερώνονται οι κανόνες εμπλοκής», σημειώνει η ίδια πηγή και συνεχίζει:
«Στις δύο περιπτώσεις εισβολής στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ οι εισβολείς δεν ήταν άγνωστοι για να ακολουθηθεί η τυπική και αυτονόητη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση παραβίασης στρατιωτικής εγκατάστασης». Στο ερώτημα γιατί ετέθη σε διαθεσιμότητα ο υπεύθυνος ασφαλείας, στρατοπεδάρχης του Πενταγώνου, η απάντηση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι «αυτή η διαδικασία προβλέπεται όταν διενεργείται ΕΔΕ». Πρόκειται για τυπική διαδικασία και εκτιμάται ότι δεν θα επιβληθεί κάποια ποινή στον επικεφαλής ασφαλείας του ΥΠΕΘΑ.
Πάντως, μετά το επεισόδιο με τους απόστρατους στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η αστυνομία για διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το υπουργείο Αμυνας, αυξήθηκαν. Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται παρατεταγμένες σε κοντινή απόσταση από την είσοδο του υπουργείου επί της Μεσογείων. «Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν απούσες» σημειώνει στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, παρότι ήταν γνωστό από τις αρχές της εβδομάδας ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Προφανώς υποτιμήθηκε η δυναμική της κινητοποίησης...
Του Κωστα Aλατζα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος