Smiley face

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο Μπουτάρης και ο... Βοναπάρτης!

Ο Δήμαρχος στη χθεσινή σεμνή, λιτή και ..."στα όρθια" τελετή του απολογισμού του έργου του για το... 2011 (άργησε λίγο να την κάνει, αλλά πρώτη φορά είναι;) ήταν σύντομος, κυρίως γιατί δεν είχε να πει και πολλά.
Μίλησε πάλι για οράματα, σχέδια και την επόμενη...τετραετία που θα βγει Δήμαρχος γιατί είναι και θα είναι ο καλύτερος! Καποια στιγμή, πίστεψα, ότι δεν τα έλεγε στους δημότες και στους τηλεθεατές της Δημοτικής Τηλεόρασης - που εγκατέλειψαν τα ...τούρκικα (βρήκε κι αυτός ώρα να λογοδοτήσει) - αλλά στην...πολυκομματική του παράταξη, στους "δικούς" του γιατί ορισμένοι εξ αυτών καλοβλέπουν την καρέκλα του εδω και χρόνια, δυο συγκεκριμένα!
Κι ίσως έκανε καλά να τους "ταπώσει" και "να βουλώσει στόματα", οπως μόνο αυτός ξέρει. Αλλωστε χωρίς αυτόν, δύσκολα θα ψηφίζονταν οι περισσότεροι και ακόμη πιο δύσκολα θα εκλέγονταν! Βέβαια θα μπορούσε να βρει μια αλλη ευκαιρία για να κάνει επίδειξη της δυναμης και της... προσωπικότητας του και οχι την ωρα του απολογισμού του έργου του στο Δήμο Θεσσαλονικης, γνωστό πια και ως Δήμο Μπουτάρη!
Πέρα από την παραδοχή του, ότι στο θέμα της καθαριότητας δεν τα κατάφερε (άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, τα σκουπίδια και φαίνονται και βρωμάνε) παραπονέθηκε για την απουσία Γκιουλέκα ο οποίος απάντησε με δελτίο τύπου*, του... τύπου " τι κάνει απολογισμό ο Δήμαρχος; Αφού δεν έκανε έργο...
Κι αυτό καλό μου ακούγεται, όμως θα προτιμούσα τον παρ ολίγον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβερνώσας παράταξης ΝΔ, να το πει κατα πρόσωπο ή καλύτερα οπως θα λεγε και ο Κυρ Γιάννης "στα μούτρα" του και Live...
Έτσι αυτό που "κράτησα" από τη χθεσινή διαδικασία - λέμε τώρα - είναι η δήλωση του δημοτικού συμβούλου των Οικολόγων και δημοσιογράφου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Χρ. Μάτη:
"Βοναπαρτισμός: πολιτικό φαινόμενο κατά το οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο που έχει τη ...λαϊκή αποδοχή, κυβερνά αυταρχικά και, ακόμη κι αν πιστεύει ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους στόχους μιας ολιγαρχίας"
*Το δελτίο τυπου- απαντηση Γκιουλέκα
Με αφορμή τον απολογισμό της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε τα εξής:
«Η δημοτική παράταξη “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” επέλεξε, ως πολιτική στάση, να μην παραστεί στον απολογισμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011 ώστε να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της μια διοίκηση που έρχεται να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο που αφορά στο 2011, και μάλιστα, ένα χρόνο μετά, δύο μόλις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012!
Ένα πράγμα έχει να παρουσιάσει η σημερινή διοίκηση και αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Έχει να παρουσιάσει έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων, μη εφαρμόσιμες εξαγγελίες, διγλωσσία, ερασιτεχνισμό, άγονους βερμπαλισμούς, απανωτές αποτυχίες, ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα, διοικητικό έλλειμμα, απουσία συντονισμού διοίκησης, πλήρη αδιαφάνεια και παταγώδεις γκάφες.
Άλλωστε ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν του ασκήθηκε κριτική σε πολλούς τομείς από την αντιπολίτευση, παραδέχτηκε και είπε δημόσια στη διάρκεια Δημοτικών Συμβουλίων “Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι” και “Προφανώς αποτύχαμε”.
Αυτή την αποτυχία διαπιστώνουν καθημερινά οι Θεσσαλονικείς σε όλους τους τομείς».
---Ρεπορτάζ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ - (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)
Οπως είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης του δήμου για το 2011, «θα κερδίσουμε τις εκλογές το 2014, γιατί θα είμαστε η καλύτερη πρόταση για το δήμο». Στέλνοντας άλλωστε μηνύματα κυρίως εντός της παράταξής του είπε: «Τα στοιχεία που συνιστούν την προσωπικότητά μου υπήρξαν κρίσιμες αν και όχι βεβαίως μοναδικές, συνισταμένες της νίκης της παράταξής μας».
Λίγο πριν βέβαια ο δήμαρχος γενναία είχε παραδεχτεί την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στον τομέα της καθαριότητας, σπεύδοντας όμως να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν ήλεγχε και ακόμη δεν ελέγχει βασικούς συντελεστές της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων.
«Η υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων συχνά βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η εικόνα που παρουσίαζε η πόλη υπήρξε απαράδεκτη για το δημότη ενώ η δημόσια υγεία βρέθηκε στα πρόθυρα της απειλής εξαιτίας των μεγάλων και ποικίλων προβλημάτων στον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, το μηχανουργείο και το προσωπικό σε αυτή την υπηρεσία σε όλα τα επίπεδα», είπε ο δήμαρχος.
«Οι συντελεστές παραγωγής της καθαριότητας όπως οι συμβασιούχοι, η δυνατότητα παροχής ανταλλακτικών κ.ά. διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται απ' την Ενιαία Αρχή Προμηθειών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα δικαστήρια κ.ά.», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα του δημαρχείου, με τα περισσότερα καθίσματα άδεια, και δεν θύμιζε σε τίποτα αντίστοιχες εκδηλώσεις περασμένων ετών επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, όταν ο απολογισμός γινόταν στο Κρατικό Θέατρο, παρουσία μάλιστα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του δήμου.
Η αντιπολίτευση
Ο Κώστας Γκιουλέκας και τα μέλη της «Ομάδας Δημιουργίας» ήταν απόντες από την εκδήλωση, σε μία κίνηση την οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε πολιτική προσβολή, και η οποία δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη της παράταξης. «Η παράταξη επέλεξε ως πολιτική στάση να μην παραστεί στον απολογισμό ώστε να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της μία διοίκηση που έρχεται να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο για το 2011, δύο μόλις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012», είπε ο εκπρόσωπος της παράταξης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
«Η τοπική διοίκηση που οραματίζεται ο δήμαρχος είναι εκείνη που θα παίζει τον ρόλο του τοπικού ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ασκώντας δριμεία κριτική για την ανύπαρκτη καθαριότητα ο κ. Ζαριανόπουλος μίλησε για συνειδητή υποβάθμιση της υπηρεσίας που οδηγεί σε αναθέσεις σε ιδιώτες εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ. «Προκρίνονται και ακριβοπληρώνονται ιδιώτες για μια δουλειά που μπορεί να γίνει από τις υπάρχουσες υποδομές του δήμου», είπε ο κ. Ζαριανόπουλος. «Η διοίκηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην καθαριότητα, αυτό που βιώνει η πόλη δραματικά είναι σωροί σκουπιδιών, αντιαισθητικό θέαμα και καταστάσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», είπε η Ελένη Τζιούτζια από την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή.
«Δήμαρχε μπορούσατε να διαχειριστείτε πλέον των 50 εκατ. ευρώ το 2011 ως χρήματα που εισπράξατε από τα δημοτικά τέλη, γιατί δεν αγοράσατε νέα απορριμματοφόρα;», αναρωτήθηκε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από την «Ανοιχτή Πόλη» και προέτρεψε τους ανθρώπους της διοίκησης να βγουν από το κλουβί τους και να αντικρίσουν τις ζώνες φτώχειας που υπάρχουν στην πόλη. «Χωρίς διαπλατύνσεις πεζοδρομίων μπορούμε να ζήσουμε, τι θα γίνει όμως με τους χιλιάδες ανέργους στην πόλη», είπε. «Εδώ και ένα χρόνο ακούγονται λόγια χωρίς όμως αποτελέσματα», είπε ο Μάκης Στεργίου από την «Εξουσία Πολιτών» και κάλεσε σε συνεργασία όλες τις δημοτικές παρατάξεις για να επέλθει ανάπτυξη στο δήμο.
Για μεγάλες ιδέες και κούφια λόγια με μηδενική εφαρμοσιμότητα, έκανε λόγο ο Χρήστος Μάτης. «Ο δήμαρχος θα έπρεπε να ντρέπεται να εισπράττει τέλη για υπηρεσίες που δεν προσφέρει, γιατί δεν μπορεί να τις προσφέρει. Από τις 33.000 λάμπες του δήμου το 10% είναι καμένες, ενώ η καθαριότητα δεν λειτουργεί. Επίσης το 40% των προμηθειών του δήμου το 2011 έγινε με απευθείας αναθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Μάτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος