Smiley face

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

"Κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες αν και απαγορεύονται ρητά ...συνεχίζονται!


Μετά τις αποκαλύψεις σοκ για γιατρούς -εμπόρους ωαρίων- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης μίλησε για την εμπορευματοποίηση της ελπίδας, τις αμοιβές, τα φακελάκια, τον ΕΟΠΠΥ και για την... ταπείνωση γιατρών και ασθενών!

-Τελικά, υστερα απο την αποκάλυψη του εμπορίου ωαρίων, η ιατρική δεν είναι λειτούργημα (όπως και πολλές άλλες «μπίζνες»);
-Δυστυχώς ορισμένοι συνάδελφοι ξεχνούν πολύ εύκολα τις υποχρεώσεις τους και τη δεοντολογία. Επιζητούν το γρήγορο πλουτισμό, μη σεβόμενοι τα πολλά χρόνια σπουδών και προσπάθειας ούτε την αγωνία και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Η εμπορευματοποίηση όμως της ελπίδας δεν έχει να κάνει μόνο με γιατρούς αλλά και με θεσμική ανεπάρκεια που με τον έναν ή άλλο τρόπο την επιτρέπει. Χαλαρώσαμε ανεπίτρεπτα.

-Πως μπορεί να γίνονται τόσα σε βάρος της κοινωνίας χωρίς να ελέγχονται επι δεκαετίες οι υπαίτιοι;
-Αυτό είναι σύμπτωμα των καιρών μας. Δυστυχώς από την ατιμωρησία περάσαμε στη γενικευμένη καχυποψία αναδεικνύοντας ως κανόνες τις εξαιρέσεις και στον κλάδο μας. Από τότε, που «κυνηγώντας» πιράνχας εκθρέψαμε καρχαρίες οι οποίοι με την κάλυψη υπουργικών υπογραφών λεηλάτησαν τη δημόσια Υγεία, άρχισε το κακό.
-Πως θα χαρακτηρίζατε την κίνηση της ΔΗΜΑΡ να ...νομιμοποιήσει το φακελάκι;
-Ανεξάρτητα από την προέλευση της πρωτοβουλίας η βουλή υπερψήφισε. Η ευθύνη λοιπόν ανήκε και σε όλους εκείνους που ψηφίζοντας ενέκριναν και νομοθέτησαν. Είναι απαράδεκτη κάθε τέτοια προσπάθεια. Ταπεινώνει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς και φορολογούμενους επι χρόνια. Ανοίγουν πάλι τους ασκούς του Αιόλου. Η διάταξη πρέπει να απαλειφθεί άμεσα. Οι δικαιολογίες των εμπνευστών είναι ανεπαρκέστατες.
-Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μοιάζουν στοιχειωμένα. Έχουν κλείσει ως υπηρεσίες γιατρών; Τα αναλώσιμα δεν επαρκούν;
-Η πραγματικότητα είναι γνωστή και τραγική. Η αδικία σε βάρος της Θεσσαλονίκης μεγάλη. Γι αυτό άλλωστε – σε ένδειξη έσχατης διαμαρτυρίας -  παραιτήθηκε πρόσφατα και ο προηγούμενος πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος. Θα πρέπει να μεταφερθούν ως ασθενείς, πάλι, κάποιοι υπουργοί στα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα για να αναδειχθεί το χάλι τους και να συνειδητοποιήσουν τις ηρωικές προσπάθειες των ιατρών. Οι κομματικές κουτοπονηριές και οι γραφειοκρατία επιζούν θριαμβευτικά απομυζώντας πολύτιμους πόρους.
-Τα ιδιωτικά ...ΙΚΑ μήπως αρχίζουν και μοιάζουν περισσότερο με τα δημόσια ΙΚΑ παρά με ένα νέο μοντέλο αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών και με το αζημίωτο;
-Σωστή η παρατήρηση σας. Μας ταλαιπωρούν οι ευρεσιτεχνίες. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε έναν αναιμικό όσο και υπερτροφικό γίγαντα, τον ΕΟΠΥΥ, υποσχόμενη την αναδιοργάνωση του. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κινείται στην πεπατημένη των προκατόχων της. Στο όνομα των δανειακών δεσμεύσεων προς την τρόικα έχουν εξυπηρετηθεί συμφέροντα και επιδιώξεις πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται και οι γιατροί δεν αμείβονται. Κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις και εμπορικό marketing για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες  αν και απαγορεύονται ρητά συνεχίζονται
-Η ηγεσία του υπουργείου υγείας τελικά είναι... ηλίθια όπως το προεδρείο του ΙΣΘ είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωση του;
-Άλλα συμφωνούν και άλλα... πράττουν πολλές φορές. Είναι απαράδεκτο να καλλιεργούν μια χαζοχαρούμενη αισιοδοξία όταν καθημερινά διαψεύδονται.
-Τελικά τι κερδίζει η πολιτεία από την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στην περίθαλψη και τι οι επιχειρηματίες υγείας;
-Συζητάμε ακόμη για λυμένα προβλήματα. Έτσι κάποιο μεγαλόσχημοι δικαιολογούν το μισθό τους. Τώρα μάλιστα έχουν ενισχυθεί και από ξένους συμβούλους που μας «συμβουλεύουν» με το αζημίωτο. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία έχει αποδείξει την ανάγκη ισχυρού άξονα ευέλικτων δημόσιων  νοσοκομείων. Ο ιδιωτικός τομέας συμπληρώνει  στη διάγνωση, στη θεραπεία ακόμη και στην εκπαίδευση. Η σημερινή πορεία δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πυξίδα.
-Αν ήσασταν υπουργός υγείας σε τι αλλαγές θα προχωρούσατε άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά κυρίως για τους εν δυνάμει ασθενείς και φορολογούμενους;
-Άμεσες δράσεις απαιτούνται. Χορτάσαμε λόγια και συζητήσεις μεταξύ σχετικών και ασχέτων. Μια πρώτη δέσμη πρέπει να περιλαμβάνει :
•       Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ιατρικές σχολές.
•       Ριζική ανασυγκρότηση και επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ.
•       Απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
•       Δραστική μείωση γραφειοκρατικών βαθμίδων και διαδικασιών.
•       Κατάργηση των ΥΠΕ, αναδιάταξη νοσοκομείων, επαναξιολόγηση της αποστολής των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ.
•       Άμεση κάλυψη κενών θέσεων κρίσιμων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.
•       Ανάδειξη – αξιοποίηση υπηρεσιακών στελεχών διοίκησης , περιορισμός των μετακλητών διοικητών και συμβουλίων που συντηρούν την πολιτικάντικη πελατειακή αντίληψη και ευνουχίζουν τους σοβαρούς υπαλλήλους.
•       Υποστήριξη Ελληνικών μονάδων ιατρικών υλικών, αντιδραστηρίων και εξοπλισμού.
•       Θεσμοθέτηση προϋποθέσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από ιατρούς  με έμφαση στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
•       Προβολή ιατρικών δυνατοτήτων και επιτευγμάτων στις γύρω χώρες ώστε να αυξηθεί η διακίνηση ασθενών από αυτές.
•       Υλοποίηση στρατηγικών πρόληψης και υποστήριξης δημόσιας υγείας.
-Ο ΙΣΘ έχει δυνατότητα παρέμβασης – βλ ΤΕΕ που λειτουργεί ως σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κτλ – στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης;
-Όχι. Μόνο στα λόγια. Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι η κατάσταση νοσεί. Άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα νομοθετήθηκαν κατ’ επανάληψη.
-Οι γιατροί που κάποτε ήταν πλειοψηφία στη Βουλή, πού έχασαν το...παιχνίδι;
Η αμεριμνησία που οδηγεί στην παρακμή έχει μια ιδιαίτερη γλύκα. Μιλάμε για επιδημία. Η κοινωνία έχει εκπαιδευθεί να μην απαιτεί δικαιώματα, να μην αναγνωρίζει υποχρεώσεις αλλά να επαιτεί εξυπηρετήσεις.
-Από τους υπουργούς υγείας, ποιος ήταν ο... χειρότερος;
-Μακάρι να  μπορούσα να απαντήσω μ’ ένα όνομα. Όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι  ευρύτερο. Οι επαγγελματίες της πολιτικής επέβαλαν το life style και ανέχθηκαν, όταν δεν σιγοντάρισαν, τη διαφθορά. Οι νομοθετικές τακτοποιήσεις και η αδράνεια, οι μεγαλοστομίες και η αναποτελεσματικότητα χαρακτηρίζουν πολλούς super star.

-Τα λάθη των υπουργών ή των γιατρών μοιάζουν μεταξύ τους. Τα πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι...
-Άδικη σύγκριση. Εμείς δεν έχουμε νόμο κουκουλώματος όπως οι υπουργοί.Αντιθέτως έχουμε πάρει πρωτοβουλίες υπεράσπισης της αξιοπιστίας και του κύρους του ιατρικού κλάδου. Δεν ανέχομαι να μας χαρακτηρίζουν οι επιλήσμονες 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος