Smiley face

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Δεν είναι ούτε μαύρο, ούτε άσπρο...

Ένα 18χρονο παιδί - που έκανε την παράβαση να μην κόψει εισιτήριο - για να γλιτώσει τις συνέπειες -διαπόμπευση και πρόστιμο -προτίμησε να πηδήξει από το όχημα σε κίνηση και να σκοτωθεί!  Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον ελεγκτή, γιατί δεν προέκυψε κάτι εναντίον του.  Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία της προανάκρισης όλα δείχνουν, ότι δεν υπήρχε  σωματική βία. Όμως υπάρχει και άλλη βία. Η  ψυχολογική που με τη χρήση της - και τη λεκτική διαπόμπευση μπροστά σε άλλους - συνυπολογίζοντας και την ...επικρεμάμενη τιμωρία, είναι δυνατόν να ώθησε το παιδί σε αυτή την απερίσκεπτη και θανάσιμη ενέργεια!

Φανταστείτε το δικό σας παιδί σε ένα αστυνομικό τμήμα γιατί έκανε μία παράβαση όπως π.χ. οδηγούσε μηχανάκι χωρίς δίπλωμα και είχε συνεπιβάτη φίλο... χρήστη χασίς (Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα γιατί είμαστε τέλειοι γονείς. Όποιος έχει παιδιά έφηβους καταλαβαίνει...) Οι αστυνομικοί το κατσαδιάζουν προς συμμόρφωση, τον κλείνουν και στο πρόχειρο "μπουντρούμι" και του παρουσιάζουν με τρόμο την επερχόμενη τιμωρία. Κάπου εκεί ένα παράθυρο είναι ανοικτό και το παιδί... φουντάρει. Όλα αυτά βέβαια υποθετικά. Ως γνωστόν στα καζίνο και τα επίσημα ανακριτικά γραφεία δεν υπάρχουν παράθυρα.

Η διαφορά της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας από τον μεσαίωνα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι η επιείκεια, ακόμη και η ανοχή σε μικροπαραβάσεις. Στους Άθλιους του Ουγκώ, ο Γιάννης Αγιάννης καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση γιατί πεινούσε και έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί. Στο Βυζάντιο επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού διαπιστώθηκε - όταν το κράτος ήθελε στρατιώτες - ότι το 10% του πληθυσμού ήταν ακρωτηριασμένο ως συνέπειες ποινών για... αστείες παραβάσεις.(Κυριάκος Σιμόπουλος- Βασανιστήρια και εξουσία).

Είμαι και εγώ συχνή παραβάτης του νόμου όσον αφορά τη στάθμευση του αυτοκινήτου μου. Δεν το κάνω από αντικοινωνικότητα ή από αδιαφορία, αλλά συμβαίνει εξαιτίας των υποχρεώσεων μου σε σπίτι και δουλειά. Ο αστυνομικός που μου δίνει την κλήση  - και καλά κάνει - απευθύνεται στον πληθυντικό, με ενημερώνει για την παράβασή μου και πριν ζητήσει άδεια, ασφάλεια και δίπλωμα, φέρνει την παλάμη του στο γείσο του καπέλου του για να με χαιρετήσει. Αυτό, είναι ένα από τα σπουδαιότερα και θεμελιώδη επιτεύγματα της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας. Ο πολίτης που κάνει μία παράβαση (απαράδεκτη, κατακριτέα, αδικαιολόγητη, πείτε ότι θέλετε), δεν αντιμετωπίζεται ως σκουπίδι, ούτε ως κακοποιός, αλλά ως παραβάτης που θα πληρώσει το πρόστιμο και  θα του επιδοθεί με ευγένεια και αξιοπρέπεια.
Βεβαίως, για μια ακόμη φορά, η Ελληνική κοινωνία διχάστηκε  και μερικοί βρήκαν πεδίο αντιπαράθεσης, ενώ άλλοι καταφέρονται με μένος εναντίον των..." τσαμπατζήδων"  Δυστυχώς όλα τα βλέπουμε ως μαύρα ή άσπρα χωρίς ενδιάμεσο διαχωρισμό.
Προσωπικά είμαι εναντίον του κινήματος "δεν πληρώνω" αλλά είμαι και έτοιμη να αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη εναντίον όσων επιδιώκουν οποιαδήποτε ...έκπτωση δικαιωμάτων και ελευθερίας σε "τζαμπατζήδες" και παραβάτες νόμων!

Οσον αφορά το περιστατικό έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1) Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους ελέγχους των κομίστρων στα ΜΜΜ είναι ο νόμος 1214/81 ο οποίος υποδεικνύει ότι ο εκλεκτής αν ο παραβάτης αρνείται να δώσει τα στοιχεία του, πρέπει να καλέσει αστυνομικά όργανα για να γίνει διαπίστωση.Και αν ο επιβάτης θέλει να κατέβει;Τότε λέει ο νόμος να τον ακολουθήσει για να μεταβούν σε αστυνομικό τμήμα.Η διατύπωση του νόμου είναι εντελώς ασαφής και υπάρχει λόγος γι αυτό.

α) Το άρθρο 276 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,λέει ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται από αναρμόδια όργανα και χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες,ακόμη και στα αυτόφωρα.

β)Αυτό άλλωστε υποδεικνύει και το άρθρο 6 του Συντάγματος εδ.1 και εδ.2.

γ) Στην προκειμένη περίπτωση το να αποκλείεις κάποιον μέσα σε ένα όχημα απαγορεύοντας την έξοδο που επιθυμεί ή να του επιβάλεις να σε ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα,είναι ένα είδος (αν όχι ξεκάθαρα)...σύλληψης. ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΨΟΥΜΕ εισιτήριο; Ο ΕΛΕΚΤΗΣ; Συνταγματικά αυτό είναι παράνομο,και με κάθε αυθαίρετη ερμηνεία του 1214/81.

δ) Στις σχολές αξιωματικών της αστυνομίας, μήνες ολόκληρους εκπαιδεύονται και δίνουν εξετάσεις τα ένστολα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας στον τρόπο και την συμπεριφορά κατά την διάρκεια μίας σύλληψης.ΤΟΝ ελεγκτή σε ποια ακαδημία τον εκπαίδευσαν;

2.Η ανακοίνωση των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι αποκαλυπτική για τα όσα συμβαίνουν στους ελέγχους των εισιτηρίων.Μιλάει για απαράδεκτη,προσβλητική συμπεριφορά ανεκπαίδευτων και μη επαγγελματιών ελεγκτών (εθελοντές όπως στην περίπτωση), και κάνει λόγο για " ανθρωποφαγία". Τα επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (προς τιμή τους) που τα ζούνε καθημερινά και η μαρτυρία τους έχει μέγιστη αξία.

3.Οι μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων του γεγονότος αντιφάσκουν,εκτός από ένα σημείο που συμφωνούν όλοι: υπήρξε έντονη λογομαχία και διαπληκτισμός με βρισιές του ελεγκτή με τον νεαρό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος,αλλά ο νόμος και ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας επιβάλλει στους δημόσιους λειτουργούς να απευθύνονται στους πολίτες στον πληθυντικό και με ευγένεια. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν ο πολίτης έχει κάνει παράβαση ...1,20 ευρώ.

4. Μερικοί είπαν ότι ο ελεγκτής έκανε απλώς τη δουλειά του. Η δουλειά του είναι να ελέγξει τα εισιτήρια και να εφαρμόσει το νόμο.Όχι να διαπληκτίζεται με τους ανθρώπους και να έρχεται στα χέρια. Ακόμη κι αν τον προκαλέσουν άδικα,αυτός πρέπει να μην ανταποδώσει καμία βρισιά καμία προσβολή. Αυτό το επιβάλλει ο νόμος. Η παράβαση του ελεγκτή να μιλήσει άσχημα και προσβλητικά στον πολίτη είναι χιλιάδες φορές πιο μεμπτή από την παράβαση του 1,20 ευρώ.

5. Παρακολουθήσαμε όλοι μας ένα βίντεο μετά το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού,όπου μία γυναίκα ξεσπά με υστερικές ενέργειες πετώντας ένα μπουκάλι νερό στόν ελεγκτή αποκαλώντας τον  "δολοφόνε" κι άλλα παρόμοια.Το περίεργο είναι πώς ο Ελεγκτής ενώ θα έπρεπε να είναι σοκαρισμένος, μουδιασμένος, λυπημένος - σαν ένας άνθρωπος που πριν ελάχιστα λεπτά πρωταγωνίστησε σε ένα γεγονός που είχε κατάληξη έναν θάνατο και ενώ όλα αυτά γίνονται μπροστά στα σκόρπια αίματα του νεαρού στο πεζοδρόμιο - αυτός μπροστά στην κάμερα βρίσκει τη  ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την άνεση να ζητήσει και  να υποδείξει στους παρόντες αστυνομικούς να ...συλλάβουν με αυτόφωρες διαδικασίες την γυναίκα που του επιτέθηκε και τον πρόσβαλε! Δεν θα σχολιάσω περισσότερα...

6. Ο υπουργός ψέλλισε κάτι για έλλειψη στο νόμο και για υπέρβαση εξουσίας των ελεγκτών και πως θα υπάρξει βελτίωση και εκπαίδευσής τους. Να γίνει και να γίνει άμεσα,γιατί όπως λέει η ανακοίνωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ υπάρχουν απαράδεκτα περιστατικά και συμπεριφορές.

7.Υπάρχει φόρμουλα και τρόπος αποφυγής της λαθρεπιβίβασης,όπως η είσοδος από την μπροστινή πόρτα και η επίδειξη του εισιτηρίου στον οδηγό. Αυτή η λύση δεν εφαρμόζεται γιατί επιβαρύνεται η δουλειά του οδηγού που έχει αρκετά στο κεφάλι του.Μπορεί όμως να βρεθεί μία λύση με την καταβολή ενός επιδόματος στον οδηγό που θα συμφωνηθεί με την διοίκηση,ώστε να γίνεται ο έλεγχος κατά την είσοδο με την επίδειξη του εισιτηρίου στην μπροστινή πόρτα. Έτσι  θα εκλείψουν τα αστυνομικά μέτρα και το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος