Smiley face

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ας αλλάξει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας μπας και...

Άλλο και πάλι τούτο! Διάβασα την είδηση και έμεινα αποσβολωμένη.Το έκανα και τρίτη και τέταρτη φορά έως ότου πεισθώ ότι δεν με γελάνε τα μάτια μου. 

Οι προφυλακισμένες γυναίκες που έκαναν τις απάτες στο ΙΚΑ με τα επιδόματα μαϊμού - θυμάστε αυτές που έδιναν αποζημιώσεις τοκετού σε άνδρες και τσέπωναν τα χρήματα - στις 10 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αφεθούν ελεύθερες λόγω παρέλευσης του 18 μηνου!!! Να θυμίσω ότι η ζημία του ασφαλιστικού οργανισμού έφτασε στο ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό,τα τελευταία χρόνια. Διαβόητοι κακοποιοί και τρομοκράτες αποφυλακίστηκαν με τον ίδιο τρόπο και έγιναν άφαντοι.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι ανίκανη η δικαιοσύνη;Υπάρχει τόσος φόρτος εργασίας και αδυνατεί να φέρει εις πέρα τη δουλειά  Έχουμε λίγους δικαστές και εισαγγελείς; ΄Η υπάρχει έλλειψη σε γραμματείς και προσωπικό υποστήριξης; Διότι αν είναι να αποφυλακίζονται απατεώνες, τρομοκράτες και κακοποιοί,τότε φτάνουμε σε κατάσταση αρνησιδικίας και να μην ζούμε σε κράτος δικαίου. 

Αφού περιήλθαμε σε αυτή την κατάσταση, μόνο μία λύση μένει και ας την λάβει σοβαρά υπόψιν του ο υπουργός δικαιοσύνης, διότι η ανοχή της κοινωνίας μειώνεται όταν σε κάποια λαμόγια που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι, δεν τους καταλογίζονται οι ευθύνες τους και παρά το γεγονός της ομολογίας τους!

Η λύση είναι να αλλάξει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όποιος ομολογεί τις πράξεις του, να μην δικάζεται αλλά να του επιβάλλεται άμεσα ποινή. Οπως δηλαδή στο Αγγλοσαξονικό δίκαιο και στην Αμερική. Αυτός που ομολογεί το έγκλημά του, δεν υπάρχει λόγος να δικαστεί και η Πολιτεία δηλαδή οι φορολογούμενοι να ξοδεύσουν χρήμα (χρόνο και εργατοώρες)  στις αίθουσες.

Στην προκειμένη περίπτωση οι απατεώνισσες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας αποδέχθηκαν την ενοχή τους και μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να επιστρέψουν όσα χρήματα περίσσεψαν, ποιος ο λόγος να δικαστούν; Μάρτυρες, δεκάδες κιλά δικογραφίας, εσωτερική αλληλογραφία ,συμβούλια δικαστών, εισαγγελείς, ανακριτές με τάδε πόρισμα που διαβιβάζεται στο συμβούλιο εφετών για να αποφανθεί σε κάποια λεπτομέρεια νομικίστικης φύσεως και διαδικασίας κτλ κτλ

Μα αφού ο κατηγορούμενος το δηλώνει από μόνος του "είμαι ένοχος και αποδέχομαι τις πράξεις μου" δεν χρειάζεται  ακροατήριο. Σε κάποιο γραφείο ο δικαστής,όπως γίνεται στην Αμερική,με βάση τους νόμους και τον Ποινικό Κώδικα,επιβάλει ποινή. 

Το επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ,αυτό να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αποδοχής της ενοχής, όπως στο ΙΚΑ Καλλιθέας.Αν ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος, όλες οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Αυτό είναι ένα τολμηρό μέτρο που μπορεί από μόνο του να αποσυμφορήσει κατά 50% τα δικαστήρια. 

Κι εφόσον η δικαιοσύνη έχει άνεση χρόνου χωρίς να πνίγεται από τη θάλασσα των φακέλων και των υποθέσεων η απονομή στις υπόλοιπες θα είναι καλύτερη γρηγορότερη με πολλά κέρδη για τους πολίτες και τήν κοινωνία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος