Smiley face

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γι αυτό δεν πέφτουν οι τιμές των βασικών αγαθών...


https://www.facebook.com/melinakarapanagiotidou

Με το μικρό καλάθι πήγα κι όμως τα ίδια λεφτά πλήρωσα! Το καροτσάκι του σουπερ μάρκετ – αυτό το «πολυτελές» με τις ρόδες – το έχω αφήσει στην άκρη, διότι πόσα  βάρη να «αντέξεις» πια; Όμως, γιατί καταβάλλω περίπου τα ίδια χρήματα για… λιγότερα αγαθά σε καιρό κρίσης;  Οι τιμές γιατί δεν έχουν πέσει ή έστω δεν έχουν … «χλωμιάσει»;

Την ίδια ωρα, μήνες τώρα ακούμε  για τη φοροδιαφυγή κι όσους οδηγεί το ΣΔΟΕ «στη στενή».  Αρθρογράφοι -παντός είδους- αναλύουν το θέμα της παταξης της και «ηθικολογούν» σχετικώς.  Όμως προσωπικά δεν θα εστίαζα στους φοροοφειλέτες, θα πρότεινα  -για μία ακόμη φορά – τον  έλεγχο των τιμών αγοράς προϊόντων των θυγατρικών πολυεθνικών από τις …μητρικές εταιρίες και σύγκριση με τις τιμές χονδρικής στις χώρες… παραγωγής τους!

Τώρα που «γέμισαν αίματα τα πεζοδρόμια», από φόρους, χαράτσια, ανοίκιαστα ακίνητα και λουκέτα επιχειρήσεων, οφείλουμε να δούμε το κόστος παραγωγής των βασικών αγαθών ενός νοικοκυριού και τις τιμές στη λιανική που ΔΕΝ έχουν μειωθεί! Πρέπει να ψάξουμε γιατί παραμένουν υψηλές και συνήθως… «αναθεωρούνται» προς τα πάνω, έστω κι αν προσπαθούν να το κρύψουν με διάφορα τερτίπια μάρκετινγκ!

Αν ΣΗΜΕΡΑ δεν αποδειχθεί περίτρανα ότι οι μητρικές …υπερτιμολογούν συστηματικά τις ελληνικές θυγατρικές τους, ώστε τα κέρδη να μένουν στις χώρες τους και να γλυτώνουν εφορία (από τα κέρδη) και ΦΠΑ πότε θα αποδειχθεί; (Έγκυροι οικονομολόγοι το προσδιορίζουν 5 δις ετησίως)!

Όσο για το… ΣΔΟΕ που δεν χάνει ή δεν ψάχνει πια «στικάκια», μπορεί να μην αναλώνεται τελευταία μόνο «στο κυνήγι του υδραυλικού» όμως για να πιάσει τα πολυεθνικά ψάρια (γνωστούς και ως καρχαρίες) χρειάζεται κάτι περισσότερο από… βοτσαλάκια στα χέρια! Πολιτική βούληση.

Μέχρι τότε, βλέπω τις πολυεθνικές να συνεχίζουν να κολυμπάνε ελεύθερα στη θολή λίμνη της οικονομίας μας, στήνοντας κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα καρτέλ! Εμείς δε, οι καταναλωτές και φορολογούμενοι – κυρίως αυτό το δεύτερο – να μην βλέπουμε ούτε τα λέπια τους, ούτε καν τα πτερύγια που μας περιτριγυρίζουν…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος