Smiley face

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"Mας έπιασαν στον ύπνο" ειδικούς και μη...

Από όλη αυτή την ιστορία της Xρυσής Αυγής προέκυψαν διδάγματα που πρέπει στο εξής να προβληματίσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Το βασικό ερώτημα είναι μήπως θα μπορούσε εξ αρχής να είχαν αποφευχθεί, όλες αυτές οι "παρενέργειες"  από ένα κόμμα που απέκτησε νομιμότητα, εξέλεξε 18 βουλευτές και λειτούργησε ως εγκληματική οργάνωση που βιαιοπραγούσε, εκβίαζε και

τρομοκρατούσε με ναζιστικές μεθόδους την κοινωνία.

Η δημοκρατία - ας είμαστε ειλικρινείς - αλλά και η νομοθεσία μας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ΤΟΤΕ που κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητάς της ΧΑ, με το σχετικό καταστατικό στον Άρειο Πάγο.


Στο σημείο αυτό υπήρχε και υπάρχει ένα κενό, μία έλλειψη νομοθεσίας και αδιευκρίνιστη αξιολόγηση ως προς τα κριτήρια που εξετάζονται για να δώσει το ανώτατο δικαστήριο την άδεια σε οποιοδήποτε κόμμα να θέσει υποψηφιότητα στις Εθνικές εκλογές.


Θα μου πείτε, όποιος θέλει για ό,τι θέλει, καταθέτει ένα καταστατικό και από αυτό γίνεται η αξιολόγηση; Στη δημοκρατία είναι σύνθετες οι απόψεις και άλλωστε τι είναι αυτό που εμποδίζει τους ναζιστές να γράψουν στην αίτηση τους κάτι νομιμοφανές και με αυτή τη μεθόδευση να λάβουν την έγκριση;


Όμως με την ίδια λογική θα μπορούσαν να κάνουν κόμμα και παιδεραστές (όπως στο Βέλγιο και την Ολλανδία) ή κτηνοβάτες ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλα μορφώματα ή αποβράσματα.


Το λάθος έγινε, στην αρχή, τότε που τους επέτρεψαν να πάρουν μέρος σε εκλογές και να οδηγηθούμε σε αυτή την περιπέτεια.

Δεν ξέρω αν ο τρόπος χειρισμού και η διαδικασία διερεύνησης θα μπορούσε να γίνεται με την κατάθεση της αίτησης στον Άρειο Πάγο (γιατί ήδη υπάρχει σενάριο η ΧΑ να κατέβει ως νέο κόμμα με άλλο όνομα). Το καταστατικό να δημοσιεύεται σε εφημερίδα και να υπόκειται πχ σε... ένσταση από πολίτες που θα αποδεικνύουν ότι υπάρχει κατάχρηση δικαιώματος (άρθρο 281 ΑΚ).

Αυτά ας τα συζητήσουν και να τα κατευθύνουν οι νομομαθείς καθηγητάδες μας, που τώρα τελευταία τους βλέπουμε στα τηλεοπτικά πάνελ να αναπτύσσουν θεωρίες περί ερμηνείας του Συντάγματος, αλλά μέχρι στιγμής όλοι τους (και όλοι μας) "πιάστηκαν"  και "πιαστήκαμε" στον ύπνο από ένα απλό τέχνασμα, μία απλή παράλειψη.

Όμως επιτέλους ας θωρακιστούμε θεσμικά, γιατί δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε ναζιστές να δημιουργούν κόμματα και να παρασύρουν τους οργισμένους ψηφοφόρους σε αντιδημοκρατικές ιδεολογίες και την Πολιτεία σε περιπέτειες καταστολής τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος