Smiley face

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Το χειρότερο...χειρότερο


 @karapanagiotidu

Οι δύο βασικές κοινωνικοπολιτικές τάσεις που ανέδειξε ο διαφωτισμός, εξακολουθούν να κυριαρχούν και σήμερα στoν πολιτικό μας πολιτισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός. Στη χώρα μας ο πρώτος συκοφαντήθηκε τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους (τους σοσιαλιστές) που έφθασε σε σημείο η ιδεολογία του -νεοφιλελευθερισμού – σε αντίθεση με τη σημασία της ίδιας της λέξης – να σημαίνει κάτι ξεπερασμένο, μεμπτό και ανήθικο!

Tα μεγάλα κόμματα των προηγούμενων δεκαετιών εκπλήρωναν τον πολιτικό τους λόγο ύπαρξης, έστω και με στρεβλώσεις (π.χ. η ΝΔ ασκούσε αριστερή πολιτική με… διορισμούς στο δημόσιο και κρατικοποιήσεις!)  Σήμερα το κόμμα του κ. Σαμαρά, με… κουτσουρεμένα ποσοστά  παρουσιάζει αξιοσημείωτη …αντοχή. Εξακολουθεί να κυβερνά, έστω  και με εταίρους, ο αρχηγός λαμβάνει δημοσκοπικά τα υψηλότερα ποσοστά ως καταλληλότερος  κ.α. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει και βυθίζεται ολοένα και χαμηλότερα στην πενία των μονοψήφιων ποσοστών.

Σ΄αυτη τη συγκυρία, οφείλουμε να δούμε την παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα του δυτικού πολιτισμού, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη της κεντροαριστεράς ως σημαντικό πόλο εξουσίας. Πόλος απαραίτητος και στην Ελλάδα της κρίσης και με κενό επιζήμιο για τη δημοκρατία. Κι αυτό το υποστηρίζω εγώ, που είναι γνωστό από το δημόσιο λόγο μου, ότι είμαι αντίθετη με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Όμως, χωρίς κεντροαριστερά, το κενό θα καλυφθεί από ...ακραίες δυνάμεις που μόνο δεινά θα προκαλέσουν, περισσότερα ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ!

Στην πρωτοβουλία των 58 υπάρχουν αρκετοί  - των οποίων δεν αμφισβητώ τις ειλικρινείς προθέσεις τους - κι άλλοι  γνωστοί για το θράσος τους! Όμως, πώς θα ανασυγκροτηθεί  η κατακερματισμένη και αποτυχημένη κεντροαριστερά; Με τα «ξεπερασμένα» στελέχη που ευθύνονται για την ισοπέδωσή της; (και ως αντανάκλαση και επίπτωση...την καταστροφή που βιώνουμε;)  

Εντάξει, να καλυφθεί το κενό , αλλά από και με ποιους; Με τον Κώστα Σημίτη ή τον Γιώργο Παπανδρέου; (που παρακολουθεί στενά- όπως λέει - τις νέες πρωτοβουλίες) Μα ακριβώς αυτοί και όμοιοι τους, είναι η αιτία και σήμερα η κεντροαριστερά... αγνοείται!

Όσο, όλοι αυτοί θα συνασπίζονται, θα σχεδιάζουν συσπειρώσεις και θα επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν γιατί «ο Μανωλιός άλλαξε τα ρούχα και τα έβαλε αλλιώς» τόσο περισσότερο οι πολίτες  θα κωφεύουν και θα κοιτούν μακριά από το κέντρο, στα άκρα...

Άλλωστε το κέντρο δεν «πέθανε». Το ΠΑΣΟΚ ...εξαϋλώθηκε εξαιτίας αυτών που προσπαθούν να το αναβιώσουν με άλλο όνομα. Κτίζοντας με τα ίδια αποτυχημένα εργαλεία, τους ίδιους ανεπαρκείς μάστορες, με στεγνά τετριμμένα κονιάματα της «πασοκαρίας» που… περίσσεψε και δεν αφομοιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κεντροαριστερά είναι απαραίτητη για τη  δημοκρατία, όμως δεν ειναι ιδιοκτησίας κανενός. Καλά θα κάνουν να αποσυρθούν οι αυτόκλητοι «αναβιωτές» της, αφού ήταν και είναι αυτοί που την κατέστρεψαν...

melkar4@yahoo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος