Smiley face

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ας τηρηθούν τα προσχήματα...

Ο καθηγητής οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν συγγραφέας που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς με το βιβλίο του  "Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών" κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα κρυμμένα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Τα στοιχεία τα αντλεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (BNS) - με αναλυτικό τρόπο στο βιβλίο του - και προσδιορίζει για την Ελλάδα το ποσό των 60 δις ευρώ.

Οι Αμερικανικές αρχές φορολόγησαν με 50% τους πολίτες τους που είχαν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία κι αυτό σημαίνει πως κι αν η Ελλάδα έκανε το ίδιο με τις ΗΠΑ θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 30 δις. (Εννοείται αν είχαμε τις ικανότητες και τα κότσια για κάτι τέτοιο).

Και μη βιαστείτε να μου προσδώσετε την ιδιότητα της αυτόκλητου συμβούλου του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη (αν και πολύ θα το ήθελα) που κυνηγά με μανία τους... μικροεπαγγελματίες με εξοντωτικά πρόστιμα και συλλήψεις.

Θα περιοριστώ να αναδείξω ότι στη χώρα που πανηγυρίζουμε για το ένα δις πλεόνασμα κι ενώ το υπουργείο εξαγγέλλει αυταρχικά πρόστιμα 45 χιλιάδων ευρώ για παράβαση 56 μόλις ευρώ (!!!)  -και χρειάζεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην εφαρμοστούν (μετά τις διαμαρτυρίες των φορέων) - υπάρχει ανεκμετάλλευτη μία προοπτική που θα μας έβγαζε από το τέλμα.

Να σημειώσω ότι αυτά τα 60 δις στην Ελβετία είναι ξεχωριστά κεφάλαια από τα 54 που προσδιορίστηκαν από τους 50.000 που τα έδιωξαν με εμβάσματα. (Γιατί το σύνολο των χρημάτων που έχουν φυγαδεύσει οι Έλληνες -είτε αποταμιευτές είτε φοροφυγάδες- στην Ελβετία και φορολογικούς παραδείσους πλησιάζουν το ποσό του ...ΑΕΠ ή ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους μας ενώ θα αρκούσε κλάσμα αυτών να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία για να βγούμε από την κρίση)

Υπάρχουν δύο λύσεις για να επαναπατριστούν αυτά τα κεφάλαια Ή να υπάρξει ασυλία επιστροφής, ακόμη κι αν χρειαστεί να καταπιούμε την αξιοπρέπειά μας και να υποστούμε την ντροπή αμνηστίας των φοροφυγάδων, αλλά με την σκοπιμότητα να ζωντανέψουμε την οικονομία, ή να ασκηθούν πιέσεις στην Ελβετία με απειλή εμπάργκο και εμπορικών αποκλεισμών (τώρα που έχουμε το πλεονέκτημα της προεδρίας της ΕΕ) για να μας δώσει λίστες με τους καταθέτες!

Θα μου πείτε, είδαμε και τα χαΐρια μας και τα αποτελέσματα, όταν περιήλθε η λίστα Λαγκάρντ σε γνώση των φορολογικών μηχανισμών μας! Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει η κυβέρνηση να αγνοεί τα τεράστια κρυμμένα και αφορολόγητα κεφάλαια που λιμνάζουν σε ξένες τράπεζες, χωρίς να παρουσιάζει ενέργειες έστω και για να τηρήσει τα... προσχήματα.

Εκτός κι αν μας πουν καμία φτηνή δικαιολογία. 

Πχ ότι η γενική γραμματεία εσόδων είναι πολύ απασχολημένη με τα τεκμήρια αυτοκινήτων των άνω 1929 κυβικών και τις εγκυκλίους για το πως θα εισπραχθούν τα παρακρατηθέντα ...τεσσάρων ευρώ από τους μισθούς ή ακόμη οτι έχει δουλειές με φούριες με την αποστολή ειδοποιητηρίων κατασχέσεων όσων χρωστούν 500 ευρώ, και δεν μπορεί τώρα να τρέχει στην....Ελβετία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος