Smiley face

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι απόντες του χθες δεν μπορούν καλύτερα…


Nikos Photo
Του Νίκου Βαλεργάκη*
Μια πρώτη επιβράβευση για τη «Δικηγορική Πρωτοπορία» έδωσε στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας ο δικηγορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα πολλαπλά μηνύματα με την ψήφο του. Εντούτοις, η ψήφος στην επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη προέδρου (Κυριακή 3/3 και Τρίτη 5/3) είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί θα προσδιορίσει εν πολλοίς την αποτελεσματικότητα του αγώνα των δικηγόρων για να κρατήσουμε όρθια τη δικηγορία μέσα στο γενικό κλίμα της κρίσης και της μνημονιακής λαίλαπας.
Η θητεία των πρώτων 3 ετών διανύθηκε μέσα στη χειρότερη οικονομική και θεσμική κρίση της σύγχρονης Ελλάδας. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών στοχοποίησαν τον κλάδο μας μέσα στο γενικό κλίμα αναζήτησης θυμάτων. Αν εμείς δε διεκδικούσαμε και δεν αντιστεκόμασταν θεσμικά σε όσα σχεδιάζονταν να γίνουν, σήμερα θα υπήρχε μια άλλη εικόνα στον κλάδο της δικηγορίας. Προστατεύσαμε τη δικηγορική ύλη. Διασφαλίσαμε το γραμμάτιο προείσπραξης. Προωθήσαμε τη διαμεσολάβηση και την περιορίσαμε μόνο στους δικηγόρους. Επιβάλλαμε το ελεύθερο ωράριο στους δικηγόρους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εφαρμόσαμε την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ένα αίτημα πολλών ετών. Μειώσαμε δραστικά τα περιττά έξοδα του συλλόγου. Διαφυλάξαμε την αυτοτέλεια και την περιουσία του συλλόγου μας.  Αποτρέψαμε την κατάργηση της νόμιμης αμοιβής μας. Προστατεύσαμε τους συναδέλφους με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων. Επιβάλαμε τις δικηγορικές εταιρείες μόνο μεταξύ δικηγόρων. Σταθήκαμε απέναντι σε δικαστές που θέλησαν να παραβιάσουν δικαιώματα συναδέλφων. Είναι σημαντικό ότι με τη διοίκησή μας, ο μαχόμενος δικηγόρος νοιώθει ασφάλεια έναντι των τυχόν αυθαιρεσιών. Ξέρει ότι δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις με τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά μπαίνουμε μπροστά για το δικό του συμφέρον.
Στηρίζουμε τους νέους συναδέλφους με την πλήρη απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τα 5 έτη δικηγορίας, με την αύξηση του διανεμητικού λογαριασμού, με νέα πιο ευνοϊκή κλίμακα φορολογίας για δικηγόρους μέχρι 10 ετών, με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Κτηματολογίου κ.ά. Βοηθάμε τους ασκούμενους δικηγόρους με την κατάργηση της υποχρεωτικής τους ασφάλισης στο ΕΤΑΑ, με τη θέσπιση αμοιβών χωρίς περιορισμό ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν κ.ά.
Όμως, όπως είναι γνωστό, αν δεν διοικείς μπορείς να τα κάνεις όλα! Για κάθε απόφαση, έχεις να προτείνεις πάντα μια καλύτερη. Μπορείς ακόμη να υπόσχεσαι τα πάντα, στους πάντες. Μπορείς να κουκουλώνεις το κομματικό σου παρελθόν για να ψαρέψεις σε θολά νερά. Μπορείς να υποδύεσαι τον αυτόκλητο σωτήρα, το μεσσία των τελευταίων 20 ημερών, τον «καλύτερο», κι ας κρύφτηκες από όλες τις μεγάλες και σκληρές μάχες. Όμως, την «ευκαιρία» την αξίζουν εκείνοι που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ψηλά την αξιοπρέπεια των δικηγόρων. Και είναι σίγουρο ότι οι απόντες του χθες δεν μπορούν καλύτερα…
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δικηγορικού κόσμου απαιτεί νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα. Νοιώθω ότι κάποιες φορές, όπως αυτήν την Κυριακή, πραγματικά κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Όπως όλοι, έτσι κι εμείς οι δικηγόροι δίνουμε καθημερινά το δικό μας αγώνα για όσα θεωρούμε σημαντικά. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγες μέρες να κερδίσουμε άλλη μία μάχη δείχνοντας τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να αντισταθούμε σε όσους «παίζουν» με τον κλάδο μας, με τις ζωές μας, με τις οικογένειές μας, με τη δικηγορία.
 *Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος