Smiley face

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Περί συντήρησης ποδηλατοδρόμων και …λοιπών

Toυ Κωνσταντίνου Νικ. Καλοκύρη*
 kkalokyris@gmail.com

Όταν πριν από μια πενταετία, ξεκίνησε δειλά η κατασκευή των πρώτων ποδηλατοδρόμων στη πόλη της Θεσσαλονίκης πολλοί από εμάς  αισθανθήκαμε μια ανακούφιση. Επιτέλους σκεφτήκαμε ότι  θα μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια και οικονομία  στην πόλη μας χρησιμοποιώντας ένα οικολογικό και εναλλακτικό  μέσο μεταφοράς.

Άλλωστε και η γενικότερη τοπογραφία της πόλης  με τις μικρές  υψομετρικές διαφορές (εξαιρείται βέβαια η Άνω Πόλη) βοηθά στην χρήση του ποδηλάτου, όπως και η ύπαρξη δύο μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο κέντρο της πόλης.

Βέβαια, τότε αρκετοί από τους σημερινούς διοικούντες  για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν και  διακατεχόμενοι από άκρατο αντιπολιτευτικό μένος μίλησαν για λάθος σχεδιασμό ακόμη και για προβληματική κατασκευή αυτών προσπαθώντας να αποκομίσουν  πολιτικά οφέλη υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, νέους, καλύτερους, λειτουργικότερους, περισσότερους και με καλύτερη αστυνόμευση ποδηλατοδρόμους...

Τότε πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να ανακόψουν εκείνη την πρώτη προσπάθεια …και μέχρι σε ένα σημείο δυστυχώς το πέτυχαν…

 Η σημερινή απερχόμενη δημοτική αρχή δυστυχώς ακολούθησε μια ανεξήγητη ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!!,αντιπολιτευόμενη (;) τον ίδιο της εαυτό !!! αναλώνοντας  όλο το διάστημα της θητείας της  αποκλειστικά και μόνο σε ατέρμονες συζητήσεις με την Περιφέρεια για την μετακίνηση ή όχι του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου  από τη μια πλευρά  της Λεωφόρου Νίκης (στο σημερινό πλακόστρωτο) στην απέναντι πλευρά.

Παρά τις τακτικές εξαγγελίες περί βιώσιμης κινητικότητας και την αρχική πολιτική στήριξη της ποδηλατικής κοινότητας, αδιαφόρησε πλήρως για τον ανασχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων,  επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την έλλειψη χρημάτων.

Αδιαφόρησε για την αστυνόμευση αυτών…(όταν βέβαια υπήρχε η Δημοτική Αστυνομία).

Προχώρησε μάλιστα ακόμα παραπέρα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τη σκέψη ότι κάθε παλιό έργο της προηγούμενης διοίκησης θα πρέπει να απαξιωθεί,  παράτησε, εγκατέλειψε τους παλιούς ποδηλατοδρόμους στην τύχη τους…με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πραγματικές παγίδες για ποδηλάτες και οδηγούς.

Γιατί ;

Οι παλιοί ποδηλατοδρόμοι με όλα τα προβλήματα τους εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εξυπηρετούν  κάποιους δημότες.

Οι παλιοί ποδηλατοδρόμοι κόστισαν σε όλους τους δημότες κάποια χρήματα…

Η απερχόμενη δημοτική αρχή διακατεχόμενη από μια άκρατη αντιπολιτευτική διάθεση αγνόησε επιδεικτικά μια από τις βασικές αρχές που διδάσκονται στο μάθημα της οικιακής οικονομίας… την συντήρηση. Γιατί όπως μια οικία, όπως ένα ένδυμα, όπως  ένα αντικείμενο τέχνης ,έτσι και ενας δρόμος,ένας ποδηλατόδρομος, ένα πεζοδρόμιο,ένα πάρκο, θέλουν και αυτά συντήρηση …
ΕΙΝΑΙ , κρίμα..,πολύ …ΚΡΙΜΑ για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ…που αυτή η Δημοτική Αρχή αγνόησε επιδεικτικά ΚΑΙ την συντήρηση...


*ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Πολυτεχνείου 19, Τ.Κ. 54626,  Θεσ/νίκη
 Τηλέφωνο & Fax. 2310-511401
 Κινητά:  6999565640 & 698723576  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος