Smiley face

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

"Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να κριθούμε από τους πολίτες..."

Συνέντευξη Απόστολου Τζιτζικώστα
στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη (4/3/2014)

1. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε για τη ΝΔ ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιότητας βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή. Ο κ. Μιχελάκης είπε πως μπορεί να συζητηθεί και η επέκτασή του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να παραιτηθεί από βουλευτής ο κ. Ιωαννίδης από τη στιγμή που διεκδικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; 
 
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν δίνω βάρος στη νομική διάσταση. Είναι περισσότερο θέμα προσωπικής αξιοπιστίας, και της αντίληψης που έχει ο καθένας για την αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν, ένα πρακτικό ζήτημα. Όταν είσαι υποψήφιος για την Κεντρική Μακεδονία, την μεγαλύτερη γεωγραφικά περιφέρεια της χώρας, και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό, πρέπει να αφιερωθείς πλήρως. Πρέπει να ενημερωθείς αναλυτικά για τα ζητήματα, να έχεις ο ίδιος άποψη για τα προβλήματα και να είσαι έτοιμος να καταθέσεις συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία προσωπική απόφαση που θα πρέπει να λάβουν, ο κ. Ιωαννίδης, η κ. Χαραλαμπίδου και οποιοσδήποτε άλλος βουλευτής εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την Περιφέρειά μας.   

2. Καλέσατε σε συστράτευση τον κ. Ιωαννίδη, στη συνέχεια σας κάλεσε και αυτός. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε μαζί; Ισχύει το κάλεσμά σας;
 
Έχουμε ήδη προχωρήσει σημαντικά το έργο μας στην Κεντρική Μακεδονία, κάναμε καλά τη δουλειά μας όλο αυτό το διάστημα, και το έργο αυτό έχει αναγνωριστεί. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να κριθούμε από τους πολίτες και να πάρουμε την εντολή να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε και γι’ αυτό κάλεσα και τον Γιάννη Ιωαννίδη, να στηρίξει τον αγώνα μας για την Κεντρική Μακεδονία.
 
3. Δέχεστε πιέσεις ή παροτρύνσεις από στελέχη της ΝΔ να αποσύρεται την υποψηφιότητά σας;
 
Ακριβώς το αντίθετο. Συμπολίτες μας από όλους τους πολιτικούς χώρους, μας ζητούν να συνεχίσουμε δυναμικά και αυτό ακριβώς κάνουμε. Το υπαγορεύει η καθαρή συνείδησή μας, η συνέπειά μας και η δέσμευση ότι θα δώσουμε τον αγώνα απέναντι στα προβλήματα του τόπου μας. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεφύγει από τις κομματικές επιβολές, οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται κομματικές γραμμές για να επιλέξουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν σε τοπικό επίπεδο και αυτό στην «Αλληλεγγύη» το εισπράττουμε καθημερινά απ’ όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του προγράμματός σας;
 
Είναι συγκεκριμένες οι προτεραιότητες μας για την Κεντρική Μακεδονία: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η προστασία για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τον τρόπο για να το πετύχουμε.
 
5. Πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιό σας; Μετά τη ρήξη σας με τη ΝΔ δεν θα έχει κομματικά στελέχη; Τι θα γίνει με τα μέλη της ομάδας και τους αντιπεριφερειάρχες; 
 
Η ομάδα μας, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, είναι η ομάδα που όλο αυτό το διάστημα δούλεψε σκληρά και δημιουργικά φέρνοντας αποτελέσματα για τον τόπο μας, συνεχίζοντας το έργο που ξεκινήσαμε από το 2011. Η πλειοψηφία των περιφερειακών μας συμβούλων έχουν ήδη υποβάλλει την υποψηφιότητά τους με την «Αλληλεγγύη». Ταυτόχρονα, κάποια μέλη της περιφερειακής μας ομάδας, έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα δώσουν τη μάχη σε δήμους και είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρουν πολλά στον τόπο μας και από αυτή τη θέση. Άλλοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό τη βούλησή τους να αποχωρήσουν από τα κοινά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποιοι που θα υποκύψουν τελικά στις πιέσεις και θα στοιχηθούν πίσω από τις οδηγίες κομματικών παραγόντων. Είναι σεβαστή η προσωπική τους επιλογή, η οποία δεν επηρεάζει σε τίποτα την αυτοδιοικητική μας πρόταση, την «Αλληλεγγύη». Ο συνδυασμός μας πλαισιώνεται από ικανούς ανθρώπους, που έχουν όρεξη να προσφέρουν και προέρχονται από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Άλλωστε, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι με τον αυτοδιοικητικό συνδυασμό μας, τον οποίο ξεκινάμε να παρουσιάζουμε το επόμενο διάστημα.
 
6. Δεν θεωρείτε υποκριτικό το ότι ενώ ήσασταν βουλευτής της ΝΔ, ως αντιπεριφερειάρχης είχατε εκλεγεί με το επίσημο γαλάζιο ψηφοδέλτιο το 2010, έκτοτε είχατε παρουσία μόνο σε εκδηλώσεις της ΝΔ και όχι άλλων κομμάτων να εμφανίζεστε τώρα, που δεν έχετε τη στήριξη της ΝΔ, ως ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός;
 
Εάν αυτό που περιγράφετε ήταν αλήθεια, τότε θα είχατε δίκιο. Όμως δεν είναι η πραγματικότητα. Ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και μετέπειτα ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχα σε πάρα πολλές εκδηλώσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, όπως και σε κομματικές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες προσκλήθηκα. Επίσης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συμμετείχα στις συσκέψεις του Πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου με τους παραγωγικούς φορείς. Σας θυμίζω ακόμα, ότι δέχθηκα επισκέψεις, πάλι πρόσφατα, στην Περιφέρεια αλλά και στο χώρο μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του κ. Τσίπρα και του κ. Κουβέλη. Με απλά λόγια, εμείς τις κομματικές ταυτότητες τις έχουμε βάλει στο συρτάρι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην πράξη, όχι στα λόγια.
 
7. Δεχθήκατε όμως τη στηριξη των ΑΝΕΛ; Ή θα την «αποκηρύξετε» ως ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός;
 
Η «Αλληλεγγύη» είναι μία καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση, μια πρόταση για το παρόν και το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές εκφράσεις. Είναι λοιπόν, ευπρόσδεκτη η στήριξη από όλους εκείνους που πιστεύουν στο πρόγραμμά μας για το μέλλον του τόπου μας.
 
8. Δηλώνετε αντιμνημονιακός;
 
Κύριε Πλάκα, οι πολιτικές θέσεις και οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα να τις αλλάζεις κάθε μέρα. Δηλώνω, όχι τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι η πολιτική των μνημονίων ευθύνεται για την ύφεση, τα λουκέτα, την ανεργία, τη φτώχια. Επίσης, έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι οι περικοπές κατά 70% στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας, τα μηδενικά επενδυτικά κεφάλαια, η υπερφορολόγηση, η υποχρηματοδότηση, το υψηλό κόστος ενέργειας έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα δίνουμε τη μάχη όλο αυτό το διάστημα. Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα θα αγωνιστούμε και τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Άλλωστε, σας θυμίζω, δεν έχω ψηφίσει ποτέ, κανένα μνημόνιο.

9. Ο κεντρικός σας αντίπαλος στη στρατηγική σας θα είναι η κα. Χαραλαμπίδου ή ο κ. Ιωαννίδης; Σας παρακαλώ μην μου απαντήσετε τα προβλήματα του τόπου…
 
Με κίνδυνο να σας στενοχωρήσω κύριε Πλάκα, σας απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια ότι πράγματι, τα προβλήματα είναι ο αντίπαλος, όχι μόνο ο δικός μου, αλλά ελπίζω και όλων όσων θέλουν σοβαρά να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος