Smiley face

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Kαι σου κανε ένα μαλλί...

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου -@karapanagiotidu

Βρέθηκα με μία παλιά φίλη και τα ξαναείπαμε ύστερα από καιρό. Σχολίασα και το νέο ωραίο χτένισμα της. Ζήτησα και τη διεύθυνση του κομμωτηρίου της. «Η διεύθυνση είναι το …μηχανάκι της» μου απάντησε. Δηλαδή, ρώτησα απορημένη...Η φίλη, μου εξήγησε ότι η hair styling έκλεισε το μαγαζί γιατί δεν τα κατάφερνε με τα έξοδα του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και τώρα εργάζεται  με το κινητό τηλέφωνο και το «παπάκι» της. Kλείνει ραντεβού στα σπίτια τους όπου και τους χτενίζει ή τους κουρεύει χωρίς  αποδείξεις και χωρίς να συντηρεί τα έξοδα της επιχείρησής της (Ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, σταθερό τηλέφωνο, ασφάλιση, εισφορά στο δήμο, αμοιβή λογιστή, τέλος επιτηδευματία, εισφορές,ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος κ.α.) Ξέρω και μια ακόμη, παρόμοια περίπτωση με έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων που συντηρούσε κατάστημα που το έκλεισε γιατί «δεν έβγαινε» και τώρα δουλεύει με το... τηλέφωνο!
Έτσι γίνεται, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδα, προσπαθούν να βρουν λύσεις για να επιβιώσουν. Και το κακό γίνεται …χειρότερο, γιατί το κράτος με την υπερφορολόγηση εμ κλείνει επιχειρήσεις - και χάνει το ίδιο από την στενοκεφαλιά του - εμ επαγγελματίες  εργάζονται «μαύρα»  κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό, στους νόμιμους που ακόμη αντέχουν!
Ενας άλλος νεαρός έμπορος κοσμημάτων και μεταχειρισμένων ρολογιών, μου είπε πρόσφατα  οτι το εμπόρευμά του, περνώντας τα σύνορα, πρέπει να διαθέτει τα σωστά παραστατικά (δελτία αποστολής, τιμολόγια κτλ). Άλλωστε είναι πολύτιμο και δεν το ρισκάρει να του κάνουν κατάσχεση στο τελωνείο. Επειδή όμως είναι νόμιμος ...αδυνατεί να πουλήσει και να κάνει δουλειές, διότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έμποροι κοσμημάτων δεν θέλουν να αγοράσουν με ΦΠΑ, νόμιμα παραστατικά και τιμολόγια! Οι δουλειές στην ΕΕ γίνονται χέρι χέρι και …μαύρα! Στη Γερμανία,τη Γαλλία,την Αγγλία την Ελβετία,το Βέλγιο,την Ολλανδία. Δηλαδή – του είπα σοκαρισμένη – δεν είναι μόνο οι Ελληνες φοροφυγάδες;
Υστερα απ΄όλα αυτά,  ρώτησα και την πιάτσα της Θεσσαλονίκης που γνωρίζει ποιες χώρες κάνουν νόμιμες μπίζνες και συναλλαγές και μου απάντησαν  οτι «μόνο η Κύπρος και η Βουλγαρία, διότι σε αυτές τις χώρες η φορολογία είναι μόνο 10% και δεν υπάρχει λόγος να φοροδιαφεύγεις» Συνεπώς:
Α) Οσο περισσότερη φορολογία επιβάλεις τόσο οι άνθρωποι θα …φοροδιαφεύγουν είτε γιατί είναι άπληστοι, είτε γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν.
Β) Στις χώρες με ελάχιστη φορολογία ανταγωνίζονται όλοι στη νομιμότητα
Γ) Μήπως για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα ο τρόπος είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης; Και τέλος

Δ) Αυτός ο βομβαρδισμός ότι ο Ελληνας είναι παράνομος και φοροφυγάς δεν ισχύει όταν τελικά τον συγκρίνουμε και με τους «άμεμπτους» Ευρωπαίους που κάνουν τα ίδια και χειρότερα...
http://www.karfitsa.gr/2014/03/21/istories-kathimerinis-anexeias/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος