Smiley face

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Komsu komsunun külüne muhtactır*

Ο γείτονας έχει ανάγκη  και τη στάχτη του γείτονα*
(παροιμία γειτονικής χώρας)













Του Κωνσταντίνου Καλοκύρη**

Ο απερχόμενος  Δήμαρχος κύριος Μπουτάρης όταν ξεκίνησε  την θητεία του θέλοντας να επιδείξει κάτι το νέο και το διαφορετικό από τους προκατόχους του, ξεκίνησε μια πολιτική προσέγγισης με την γείτονα χώρα.

Βέβαια είχε στο μυαλό του,ότι αυτή η προσέγγιση θα φέρει οικονομικό όφελος για την ευρισκομένη σε ύφεση οικονομία της πόλης μας  με την  μαζική εισροή τουριστών. Ορθά λοιπόν, ξεκίνησε την μετάβαση σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας ,τις επαφές με φορείς και με  ομολόγους αξιωματούχους.     

Σε αυτή την προσπάθεια του όμως υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο σφάλμα. Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι στις αρμοδιότητες του. Σε όλες τις πολιτισμένες δημοκρατίες αυτή η άσκηση γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.


Με κάποιες ενέργειες του και  με τις επί παντός επιστητού δηλώσεις του, πέρασε άθελα(;) του  σε κάποιους κύκλους της γειτονικής χώρας ότι στην Ελλάδα η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα παιγνίδι που μπορεί να το παίζει  ένας δήμαρχος, ένας πρόεδρος ενός σωματείου, ένας  ιερέας μιας ενορίας. Πέρασε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με  θεσμούς. 

Βέβαια, παραβλέπουμε το γεγονός  ότι με την ελλιπή  πληροφόρηση του μπορεί να προέβει σε λάθος χειρισμούς και σε υιοθέτηση επιζήμιων θέσεων. Ποιες θέσεις και απόψεις εξέφρασε για τoυς διωγμούς του Σεπτεμβρίου του 1955 και για τις απελάσεις του 1964 ;  Eεπιπρόσθετα όπλισε τα ακραία στοιχεία στις δύο χώρες να ξαναρχίσουν…τις ‘γνωστές ιστορίες αγάπης’.                                                                                                                 
Ο ΔΗΜΟΤΗΣ Μπουτάρης, 
ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.                                                     
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ,  ΑΠΟ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑ .

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ Μπουτάρης ορθά εργάστηκε για την προσέγγιση των δυο λαών αλλά με λάθος τρόπο, ενώ δεν έχει και καμιά αρμοδιότητα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Εμείς και οι γείτονες δεν ξεχνούμε το παρελθόν,πρέπει όμως  να αφήσουμε τους φόβους και τα βάρη του, και να φτιάξουμε  μαζί το κοινό μέλλον μας. 

Είμαστε ‘καταδικασμένοι’ να είμαστε γείτονες. Με   τα βάρη του παρελθόντος δεν θα μπορέσουμε να πάμε  μακριά. Η εξωτερική πολιτική είναι το σημαντικότερο εργαλείο επαναπροσέγγισης λαών και η άσκηση της  πρέπει να γίνεται από τις υπεύθυνες Υπηρεσίες των αρμοδίων Υπουργείων.  Να γίνεται με μικρά, και  με σταθερά βήματα, σιγά – σιγά  (yavaş -  yavaş   που λένε οι   γείτονες).                                                          

ΕΙΝΑΙ κρίμα για την Πόλη των Προσφύγων αλλά και την χώρα  που αυτή η Δημοτική Αρχή και σε  αυτό τον ευαίσθητο τομέα λόγω απερισκεψίας και επιπολαιότητας υπέπεσε σε τέτοια επιζήμια εθνικώς λάθη...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΝΙΚ. ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ**

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Πολυτεχνείου 19, Τ.Κ. 54626,  Θεσ/νίκη
 Τηλέφωνο & Fax. 2310-511401 

 Κινητά:  6999565640 & 698723576     Ε-mail  kkalokyris@gmail.com







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος