Smiley face

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τι θα κάνω αν εκλεγώ...

Συνέντευξη Τζιτζικώστα στην Εφημερίδα των Συντακτών...

1- Τελικά είστε ανεξάρτητος ή Νέα Δημοκρατία; Αν εκλεγείτε, δε θα υπακούτε σε κομματικές γραμμές;
 
Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα και για όσο υπηρετώ την αυτοδιοίκηση θα συνεχίσω να λειτουργώ με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχω βάλει, εδώ και τρία χρόνια την κομματική ταυτότητα στο συρτάρι και δεν έχω ζητήσει κομματικά πιστοποιητικά από κανέναν πολίτη. Την πολιτική μου διαδρομή, για την οποία είμαι περήφανος, την κρατώ για τον εαυτό μου. Στην αυτοδιοίκηση, είμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου και των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει χώρος για κομματικές επιβολές, οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται κομματικές γραμμές. Αυτό πιστεύουμε και το έχουμε κάνει ήδη πράξη. Η «Αλληλεγγύη» είναι μία καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση, μια πρόταση για το παρόν και το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, πέρα και πάνω από κόμματα.
 
2- Mνημόνιο ή όχι; Εσείς από πού θα βρείτε τους πόρους για να κάνετε έργο;
 
Στην αυτοδιοίκηση και την Κεντρική Μακεδονία είμαστε οι πρώτοι που βιώσαμε τις συνέπειες από τις πολιτικές των μνημονίων. 70% είναι οι περικοπές που έχουμε υποστεί στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας. 30% είναι το ποσοστό ανεργίας. 60% είναι η ανεργία στους νέους ανθρώπους στην περιοχή μας. Η υπερφορολόγηση, η υποχρηματοδότηση, το υψηλό κόστος ενέργειας, επιδρούν αρνητικά στην αγροτική οικονομία, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τους κλάδους δηλαδή που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούν αυτές οι πολιτικές αγωνιζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και είμαστε σήμερα η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας με 174 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις κονδυλίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υλοποιούμε σημαντικά έργα και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, διοχετεύουμε 90 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά, μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε την προετοιμασία για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, από το οποίο θα αντλήσουμε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα διεκδικήσουμε να επενδυθούν στην Κεντρική Μακεδονία από τα τομεακά προγράμματα 2014-2020. Τέλος, 700 εκατομμύρια ευρώ θα αντλήσουμε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όλο το πρόγραμμά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κοστολογημένο.
  
3- Γράφτηκε ότι είστε και λίγο θύμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που σας το "κράτησε" για τις δηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου περί ΠΑΣΟΚ... Τι λέτε;
 
Με απόλυτη ειλικρίνεια σας απαντώ ότι περνούν πολλά από το μυαλό μου για όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα, όμως δεν μπορώ να ισχυριστώ οτιδήποτε όσο δεν έχω στοιχεία.

4- Είναι αλήθεια ότι μετά από εκείνο το περιστατικό και τις δηλώσεις Κεδίκογλου για "γκάφες" η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά σας "ράγισε" την καρδιά;
 
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με στενοχώρησε η στάση, τότε. Το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν είχαν την πραγματική εικόνα γι’ αυτό που είπα και ενήργησαν βιαστικά, ίσως και υπό αδικαιολόγητη πίεση. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ελληνική γλώσσα, μπορεί να καταλάβει τι είπα και δεν ήταν καθόλου λάθος. Διαβάστε ξανά τη δήλωσή μου και θα καταλάβετε τι εννοώ.
 
5- Ο Μπουτάρης δήλωσε καθαρά ότι για την Περιφέρεια στηρίζει Τζιτζικώστα. Ηταν έκπληξη για σας; Ο Τζιτζικώστας δηλώνει με την ίδια θέρμη ότι για το δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζει Μπουτάρη;
 
Υπερασπίζομαι με πάθος την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς μου και θέλω το μήνυμα της «Αλληλεγγύης» να είναι καθαρό και δυνατό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα μπω σε ονοματολογία. Δεν πρόκειται να ακυρώσω αυτά που πρεσβεύει ο συνδυασμός μας. Τώρα, όσον αφορά κάποιες ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν ορισμένοι, είμαι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει καμία υπόγεια συμφωνία με κανέναν.
 
6- Τι γνώμη έχετε για το Γιάννη Ιωαννίδη; Σε τι είστε καλύτερος;
 
Με τον Γιάννη Ιωαννίδη είμαστε φίλοι και πιστεύω ότι είναι καλός στις υποχρεώσεις του στη βουλή. Δεν πρόκειται να σας πω σε ποιους τομείς είμαι καλύτερος γιατί στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν χώρο οι αντιπαραθέσεις σε επίπεδο προσώπων. Άλλωστε οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους. Και θα κριθούμε με βάση το έργο που ο καθένας από εμάς έχει κάνει για την Κεντρική Μακεδονία, το ενδιαφέρον μας για τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας, καθώς και πρόγραμμά μας, που πρέπει να είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο. Εμείς έχουμε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια για τον τόπο μας, το έργο μας έχει αναγνωριστεί και τώρα με την αυτοδιοικητική πρόταση «Αλληλεγγύη» ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε αυτό το έργο.  

7- Για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη τι λέτε; Σας άφησε έργο ή προβλήματα;
 
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει αφήσει σημαντικό έργο τόσο ως νομάρχης, όσο και ως Περιφερειάρχης. Το 2011, ξεκινήσαμε όλοι μαζί, δουλέψαμε σκληρά και δημιουργικά και συνεχίσαμε την προσπάθεια για να φέρουμε αποτελέσματα για τον τόπο μας. 

8- Τι θα κάνετε σε μια πιθανή δεύτερη θητεία;
 
Κατ’ αρχάς θα συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και ήδη έχει αναγνωριστεί. Παράλληλα, οι προτεραιότητες μας για την Κεντρική Μακεδονία είναι συγκεκριμένες: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η προστασία για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τον τρόπο για να το πετύχουμε.
 

9- Οι δηλώσεις σας για τη Χρυσή Αυγή είχαν επιδεχθεί πολλών ερμηνειών. Τι γνώμη έχετε γι αυτήν; Τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους που επιμένουν να ελπίζουν στη Χρυσή Αυγή και δεν έχουν πειστεί για την "εγκληματική" δράση της;
 
Το επαναλαμβάνω, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ελληνική γλώσσα, μπορεί να καταλάβει τι έχω πει, μπορεί βεβαίως και να ανατρέξει στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ σωστά κάνετε το διαχωρισμό: Είναι άλλο πράγμα η ηγετική ομάδα και οι δράσεις της που διερευνά σήμερα η δικαιοσύνη και άλλο οι πολίτες, οι οποίοι πάνω στη δικαιολογημένη αγανάκτηση και την απόγνωση τους κάνουν μια ακραία επιλογή. Προσωπικά δεν πιστεύω και δεν δέχομαι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί είναι νεοναζί ή φασίστες και διαφωνώ με την τακτική ορισμένων που συστηματικά προσπαθούν να τους περιθωριοποιήσουν ή να τους απομονώσουν. Θέλω και θα προσπαθήσω όλοι οι συμπολίτες μου να αποκτήσουν και πάλι προοπτική, να αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή και να έχουν πρόσβαση στην εργασία, την παιδεία και την υγεία. Εγώ δεν θα αφήσω κανέναν συμπολίτη μου στη μοίρα του.    
 
10- Εάν εκλεγείτε ξανά περιφερειάρχης τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική όπου αντιδρούν οι κάτοικοι;
 
Θα είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας. Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων γιατί μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας και το νέο εισόδημα στην Κεντρική Μακεδονία. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Με απλά λόγια και χωρίς ψιλά γράμματα, σας απαντώ ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον. Δεν θα συνηγορήσουμε ποτέ στο να πληγούν οι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας μας. Γι’ όλα αυτά και πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου, ξεκινήσαμε ήδη την επικοινωνία με όλους του εμπλεκόμενους, καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι το καθ’ύλην αρμόδιο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος