«Κρυμμένο» όφελος 5,2 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία υπόσχεται ο ΟΟΣΑ, μέσω 66 εκ των συνολικά 329 συστάσεων που κάνει για αλλαγές του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σε τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Οι προτάσεις περιλαμβάνονται στην 325 σελίδων έκθεση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ανχέλ Γκουρία. Αφορούν τους τομείς τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, στις μαρίνες, τα ξενοδοχεία αλλά και στον χώρο της κρουαζιέρας.
Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ ζητείται μεταξύ άλλων:
- Να αναιρεθούν οι ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες νομοθεσίες για τους τέσσερις κλάδους που αναλύονται, ειδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην έναρξη επιχείρησης που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών: Οι αυστηρές απαιτήσεις για αδειοδοτήσεις στον τομέα ασφάλτου. Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις στην αποθήκευση ή οι μίνιμουμ κεφαλαιακές προϋποθέσεις για τους κλάδους οικοδομικών υλικών. Ποικίλα εμπόδια στις επενδύσεις στον τουρισμό, όπως γεωγραφικές απαγορεύσεις ή μίνιμουμ προϋποθέσεις ποιότητας. Περιοριστικές διατάξεις για τις δραστηριότητες επί τουριστικών ακτών. Περιοριστικές διατάξεις για τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων. Περιορισμοί στο εμπόριο ποικιλιών ελαιόλαδου κ.ά.
- Να καταργηθεί η απαίτηση να δοθεί έγκριση για τις τιμές ή να υποβληθούν στοιχεία στις αρχές και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους όσον αφορά όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.
- Να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών το αγγελιόσημο (σ.σ. για το οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο στη Φλόριντα και στην Αυστρία, αλλά κι εκεί είναι μόλις 5%).
- Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.
- Θα πρέπει να καταργηθεί η ημερομηνία λήξης πέντε ημερών στο γάλα. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος θα πρέπει να καθορίζεται από τον παραγωγό, αναλόγως με τη μέθοδο παστερίωσης και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος θα πρέπει να αναγράφονται εμφανώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης.
- Να απελευθερωθούν οι τιμές των over the counter φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οι βιταμίνες. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αλυσίδας διανομής.
- Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.
- Οι ρυθμίσεις για τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να χαλαρώσουν, αίροντας τους περιορισμούς για πλήρες δρομολόγιο όσον αφορά τα πλοία που αναχωρούν από ελληνικό λιμάνι, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης να επιβιβάζεται σε οποιοδήποτε λιμάνι και να αποβιβάζεται σε άλλο.
Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πλεονεκτήματα εν τέλει θα ευνοήσουν τους Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολό τους. Μια μερική άρση των περιορισμών θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ δίνει και 23 σημαντικές «συμβουλές» για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα:
Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα
1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.
2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.
3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.
5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.
6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.
Τραπεζικός τομέας
1. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
2. Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.
Λειτουργία αγορών
1. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων.
3. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
4. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.
Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
1. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.
2. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.
3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.
4. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).
5. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.
6. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Παροχές υγείας
1. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
2. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.
3. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.
Αγοράς εργασίας
1. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.
2. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης. Τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».
Σημείωσε άλλωστε, ότι είναι αξιοθαύμαστη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ότι τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά απ’ όλους. «Τώρα πρέπει να βάλουμε τον σπόρο για να δρέψετε αργότερα τους καρπούς».
Ο ίδιος τόνισε εμφατικά, ότι «υπάρχει ζωή μετά το χρέος», ενώ αναφερόμενος στους επενδυτές είπε: «Ξέρανε ότι έχετε καλά πανεπιστήμια και ταλέντα, τώρα θα ξέρουν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να επενδύσουν. Ανταγωνιστικοί μισθοί, σταθερό πλαίσιο».
Περαιτέρω, εκτίμησε ότι κάποιες επιχειρήσεις που είχαν φύγει από την Ελλάδα, ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν.
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι « υπερβολική προστασία έχει κυριαρχήσει σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα εξής:
- Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα: στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω των μεθόδων παστερίωσης.
- Το ψωμί δεν πωλείται με το ζύγι, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τιμές.
- Στα απορρυπαντικά, οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία γιατί πρέπει προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
- Στα καινούρια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες. Όταν επιτρέψαμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ η τιμή έπεσε 20-25%.
- Στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο ακριβές υποδομές, ανεβάζουν την τιμή. Για παράδειγμα, τα σιλό πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα Stock outlet και η απαγόρευση διαφημίσεων προσφορών.
- Νέες ξενοδοχειακές μονάδες συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από χωροταξικές διατάξεις.
αναδημοσίευση από http://www.sofokleousin.gr/archives/148840.html
Οι προτάσεις περιλαμβάνονται στην 325 σελίδων έκθεση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Ανχέλ Γκουρία. Αφορούν τους τομείς τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, στις μαρίνες, τα ξενοδοχεία αλλά και στον χώρο της κρουαζιέρας.
Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ ζητείται μεταξύ άλλων:
- Να αναιρεθούν οι ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες νομοθεσίες για τους τέσσερις κλάδους που αναλύονται, ειδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην έναρξη επιχείρησης που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών: Οι αυστηρές απαιτήσεις για αδειοδοτήσεις στον τομέα ασφάλτου. Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις στην αποθήκευση ή οι μίνιμουμ κεφαλαιακές προϋποθέσεις για τους κλάδους οικοδομικών υλικών. Ποικίλα εμπόδια στις επενδύσεις στον τουρισμό, όπως γεωγραφικές απαγορεύσεις ή μίνιμουμ προϋποθέσεις ποιότητας. Περιοριστικές διατάξεις για τις δραστηριότητες επί τουριστικών ακτών. Περιοριστικές διατάξεις για τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων. Περιορισμοί στο εμπόριο ποικιλιών ελαιόλαδου κ.ά.
- Να καταργηθεί η απαίτηση να δοθεί έγκριση για τις τιμές ή να υποβληθούν στοιχεία στις αρχές και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους όσον αφορά όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.
- Να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών το αγγελιόσημο (σ.σ. για το οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο στη Φλόριντα και στην Αυστρία, αλλά κι εκεί είναι μόλις 5%).
- Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.
- Θα πρέπει να καταργηθεί η ημερομηνία λήξης πέντε ημερών στο γάλα. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος θα πρέπει να καθορίζεται από τον παραγωγό, αναλόγως με τη μέθοδο παστερίωσης και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος θα πρέπει να αναγράφονται εμφανώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης.
- Να απελευθερωθούν οι τιμές των over the counter φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οι βιταμίνες. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αλυσίδας διανομής.
- Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.
- Οι ρυθμίσεις για τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να χαλαρώσουν, αίροντας τους περιορισμούς για πλήρες δρομολόγιο όσον αφορά τα πλοία που αναχωρούν από ελληνικό λιμάνι, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης να επιβιβάζεται σε οποιοδήποτε λιμάνι και να αποβιβάζεται σε άλλο.
Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πλεονεκτήματα εν τέλει θα ευνοήσουν τους Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολό τους. Μια μερική άρση των περιορισμών θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ δίνει και 23 σημαντικές «συμβουλές» για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα:
Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα
1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.
2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.
3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.
5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.
6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.
Τραπεζικός τομέας
1. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
2. Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.
Λειτουργία αγορών
1. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων.
3. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
4. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.
Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
1. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.
2. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.
3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.
4. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).
5. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.
6. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Παροχές υγείας
1. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
2. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.
3. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.
Αγοράς εργασίας
1. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.
2. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης. Τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».
Σημείωσε άλλωστε, ότι είναι αξιοθαύμαστη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ότι τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά απ’ όλους. «Τώρα πρέπει να βάλουμε τον σπόρο για να δρέψετε αργότερα τους καρπούς».
Ο ίδιος τόνισε εμφατικά, ότι «υπάρχει ζωή μετά το χρέος», ενώ αναφερόμενος στους επενδυτές είπε: «Ξέρανε ότι έχετε καλά πανεπιστήμια και ταλέντα, τώρα θα ξέρουν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να επενδύσουν. Ανταγωνιστικοί μισθοί, σταθερό πλαίσιο».
Περαιτέρω, εκτίμησε ότι κάποιες επιχειρήσεις που είχαν φύγει από την Ελλάδα, ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν.
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι « υπερβολική προστασία έχει κυριαρχήσει σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα εξής:
- Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα: στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω των μεθόδων παστερίωσης.
- Το ψωμί δεν πωλείται με το ζύγι, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τιμές.
- Στα απορρυπαντικά, οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία γιατί πρέπει προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
- Στα καινούρια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.
- Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες. Όταν επιτρέψαμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ η τιμή έπεσε 20-25%.
- Στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο ακριβές υποδομές, ανεβάζουν την τιμή. Για παράδειγμα, τα σιλό πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα Stock outlet και η απαγόρευση διαφημίσεων προσφορών.
- Νέες ξενοδοχειακές μονάδες συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από χωροταξικές διατάξεις.
αναδημοσίευση από http://www.sofokleousin.gr/archives/148840.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου