Smiley face

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο επόμενος παρακαλώ...

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Θεσσαλονίκης
με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και τον Απόστολο Τζιτζικώστα 


Μου έλεγε χθες μία φίλη, που πήγε στην υπηρεσία εγκρίσεων του ΕΟΠΥΥ, πώς οι ελεγκτές ιατροί απέρριψαν την έγκρισή της σε νοσηλεία, γιατί ο ιατρός που την παρέπεμψε είχε βάλει λάθος σφραγίδα. ΄Επρεπε να σφραγίσει με την πλήρη ιδιότητα που αναγράφει ότι είναι συμβεβλημένος. Μα ρώτησε η φίλη, από τον υπολογιστή σας, δεν προκύπτει ότι είναι συμβεβλημένος; Τι  να σας πούμε... Αυτές είναι οι εντολές! Μα, ξαναρώτησε η ταλαίπωρη φορολογούμενη (που στο μεταξύ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιατρό που δεν έγραφε η σφραγίδα του πώς είναι συμβεβλημένος, αλλά ο τηλεφωνητής την ενημέρωσε πώς θα επιστρέψει από βδομάδα!) αν κάποιος είχε βάλει ψεύτικη σφραγίδα πάλι δεν γίνεται έλεγχος από το ηλεκτρονικό σύστημα;

Οι ελεγκτές την κοίταξαν στραβά  και μπουχτισμένοι, λέγοντας "Ο επόμενος παρακαλώ..." Ο λόγος λοιπόν για το γραφειοκρατικό τέρας που κατατρώει τα σωθικά της δημόσιας διοίκησης και καταδυναστεύει πολίτες και συρρικνώνει την επιχειρηματικότητα.

Είμαι σίγουρη ότι στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν υπάλληλοι με υψηλό αίσθημα του καθήκοντος και αγάπη στη δουλειά τους. Αν οι συμπολίτες μου, με τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα τους γνωρίσω όλους. Θα περάσω μέρες και μήνες στα γραφεία τους, με μια καρέκλα δίπλα. Οχι για τους ελέγχω, αλλά ως μια συνάδελφος τους που θα ψάχνει και θα ζητάει προτάσεις από ΟΛΟΥΣ για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε επιτέλους, όχι μόνο στα χαρτιά και στους νόμους, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία. 

Θα ζητήσω,από τους ίδιους που χειρίζονται τους φακέλους και τις υποθέσεις πολιτών-επιχειρήσεων να προτείνουν τρόπους ελαχιστοποίησης του χρόνου εξυπηρέτησης. Θα ακούσω, προσεκτικά, όλες ττις σκέψεις για βελτίωση και αποτελεσματικότητα. Θα προσπαθήσω να τους εμπνεύσω αυτοπεποίθηση, για να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα και να αντιλαμβάνονται το ουσιώδες χωρίς την προσκόλληση στο τυπικό!

Η ευκαιρία που μας δίνει η αυτοδιοίκηση της περιφέρειας, απελευθερωμένη από τον καταπιεστικό υδροκεφαλισμό της Αθηνοκεντρικής διοίκησης είναι μοναδική. Αλλά δεν αρκεί μόνο να έχουμε ή να πάρουμε αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος -προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στείρα χαρά της εξουσίας και της ...ματαιοδοξίας ότι ορίζουμε μόνοι μας και αυτοδιοίκητα τη μοίρα της περιφέρειάς μας. Περισσότερη αυτοτέλεια θα πρέπει να σημαίνει γρηγορότερη και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η αποτελεσματικότητα μπορεί να προέλθει από κατάργηση περιττών πιστοποιητικών ή εφαρμογή των αυτεπάγγελτα αναζητούμενων ή περιορισμός των πρωτοκολήσεων και εσωτερικών αλληλογραφιών ή την υποβολή αιτήσεων μέσω e mail, όπως και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενημερώσεις σε επιχειρήσεις για την πρόοδο των υποθέσεων τους.

Ο συνδυασμός περισσότερων αρμοδιοτήτων και εκσυχρονισμού της οργανωτικής δομής της περιφέρειάς μας,  μπορεί να μας δώσει την προοπτική να δημιουργήσουμε μία καλύτερη κοινωνία για όλους τους πολίτες μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος