Smiley face

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το ακαταδίωκτο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους...

Κάτι συμβαίνει με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, κάτι... παράξενο και... επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο, τον πολίτη και τον φορολογούμενο. 

Να θυμίσω, πριν από μερικούς μήνες, ο Άρειος Πάγος με σχετική αποφαση έκρινε ότι τα μέλη μιάς γνωμοδοτικής επιτροπής με το βαρύγδουπο τίτλο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μπορούν να γνωμοδοτούν, όμως η γνωμοδότηση τους να μη... δεσμεύει κανέναν (ούτε τον υπουργό, ούτε τη δικαιοσύνη) ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν το ακαταδίωκτο!

Τότε είχα επισημάνει ότι είναι... απαράδεκτο σε μία δημοκρατία και ότι ακαταδίωκτο απέναντι του νόμου, δεν έχει ούτε ο πρόεδρος της δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός. Είχα... προφητεύσει πως αυτό θα είναι απαρχή στρεβλώσεων και... έκπτωσης δημοκρατίας με άμεσο αντίκτυπο στους θεσμούς. Δυστυχώς "έπεσα μέσα" στη δυσοίωνη πρόβλεψή μου. 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε οτι οι ελεγκτές, για φορολογικές παραβάσεις, μπορούν να εισβάλλουν μέσα σε σπίτια πολιτών,  δίχως τις προυποθέσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος που λέει ότι

"Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δέν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με τήν παρουσία της δικαστικής εξουσίας" Aλλά και ο κώδικας ποινικής δικονομίας περιγράφει ξεκάθαρα τον τρόπο που εκδίδεται ένταλμα έρευνας της οικίας, τις ώρες που επιτρέπεται να γίνει η έρευνα και φυσικά πάντοτε παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού αντιπροσώπου όταν αυτός κωλύεται κτλ.

Πληρώνουμε λοιπόν οι πολίτες και φορολογούμενοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τεράστιους μισθούς (γιατί είναι και  υψηλόμισθοι και προνομιούχοι σε ότι αφορά το...ακαταδίωκτο) για να μας πουν ότι πρέπει να καταργηθεί το οικογενειακό άσυλο! Μα, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα υπάρχει στο δυτικό πολιτισμό από τον 18ο αιώνα ως αποτέλεσμα του διαφωτισμού και της αναγέννησης (και εξόδου από τον... μεσαίωνα)

Όμως αυτά κι άλλα χειρότερα συμβαίνουν, όταν επιτρέπεις σε κάποιους να διαθέτουν το ακαταδίωκτο. Σε επόμενη γνωμοδότησή τους θα σου πουν, ότι προτείνουν να καταργηθεί το... Σύνταγμα (στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 9).

Ζούμε λοιπόν σε ολοκληρωτικό καθεστώς, χωρίς τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου! Ο οποισδήποτε εφοριακός μπορεί να κάνει "ντου" στο σπίτι μας, όποτε του καπνίσει. Ευτυχώς όμως που και οι πολίτες γνωμοδοτούν, έστω και χωρίς το ακαταδίωκτο. Στις επόμενες εκλογές...

Το παλιότερο κείμενο: Ahttp://melinakarapanagiotidou.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1699.html#.U-kbrhbY5hA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος