Smiley face

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τι μου είπε ένας Καραμανλικός, τέως υπουργός πριν την προσφυγή στις κάλπες...


 «Τα νούμερα για ΠτΔ δεν βγαίνουν! Απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, διαφορετικές από τα «μαν του μαν» στα… τηλέφωνα και στους διαδρόμους!»
Με ένα βιβλίο για την αγροτική πολιτική της χώρας, ο τέως υπουργός Γεωργίας Σάββας Τσιτουρίδης, άνοιξε κι άλλα… κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής ζωής του τόπου. «Ευλογημένη η γη» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έκανε αίσθηση όχι μονο στην περιφέρεια αλλά και στο κέντρο των αποφάσεων, στην Αθήνα.
Ο κ Τσιτουρίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε inbox στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και στην έντυπη karfitsa μιλάει για Σαμαρά, ΠτΔ, Καραμανλή και Συμπιλίδη με τον οποίο στο παρελθόν συγκρούσθηκε «βίαια» πολιτικά και προσωπικά. Ολόκληρη η συνέντευξη:
Αγρότης παππούς -τον οποίο επικαλείστε πολλές φορές στο βιβλίο σας- ή Υπουργός… εγγονός; Σήμερα, αν είχατε την ευκαιρία να χαράξετε εκ νέου την πορεία σας ποια θα ήταν;
-Θα διάλεγα την διαδρομή που έκανα εγώ, αλλά θα την έκανα κάπως διαφορετικά σε… κάποια σημεία της. Δεν θα τα αποκαλύψω ακόμη, θα τα προσδιορίσω αργότερα…
Κάποτε πήγα στο χωριό του Χρυσοχοϊδη (Νησί Ημαθίας) και οι περισσότεροι ήταν αγανακτισμένοι γιατί «ο Μιχάλης τους» δεν ανέλαβε υπουργείο γεωργίας για να βοηθήσει τις αγροτικές οικογένειες, όπως τη δική του…

-Εάν του το πρότειναν και δεν το δέχτηκε κακώς έκανε! Μπορώ να σας πω ότι πάντα ζήλευα αυτούς που ήταν υπουργοί Γεωργίας! Το πολιτικό μου πέρασμα από το συγκεκριμένο πόστο κράτησε 198 μέρες! Υπάρχουν θετικές μνήμες αλλά … δεν πρόλαβα να κάνω πράγματα που ήθελα!Πιστεύω πως το σύστημα (Αθήνα) δεν δίνει την δέουσα σημασία στο πρωτογενή τομέα και στην πολιτική εκπροσώπηση του. Έχω την αίσθηση ότι υπουργοί Γεωργίας γινόταν αυτοί που… περίσσευαν σε κάποιον ανασχηματισμό με λίγες εξαιρέσεις. (Στο συγκεκριμένο υπουργείο υπήρξε επικεφαλής επί τέσσερα χρόνια ένας μετέπειτα πρωθυπουργός. Ο Κώστας Σημίτης…)

Η Γεωργία είναι απάντηση στην κρίση, ο Έλληνας μπορεί να ανταποκριθεί, ύστερα από τη… «χαλάρωση» δεκαετιών;

-Υπάρχουν δυναμικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού που αρχίζουν να βλέπουν την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόληση με την πρωτογενή δραστηριότητα. Το σημαντικότερο είναι ότι αυξάνεται η… κατανάλωση σε τρόφιμα! Υπάρχουν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, κυρίως σε Ασία και Κίνα, ζητούν μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή! Υπάρχουν καλές προοπτικές…

Στους νέους τι θα λέγατε να επιλέξουν; Τη γεωργία, το χωριό, την… ευλογημένη γη;

-Αν κάνουμε μια ιστορική διαδρομή οι άνθρωποι, οι Έλληνες ζήσαμε και επί χιλιάδες χρόνια χωρίς… αυτοκίνητα, μόδα, τεχνολογία κτλ. Η γη, ευλογημένη, όπως μου λεγε από παιδί, ο παππούς μου, είναι το διαχρονικό μας κεφάλαιο ! Συμπεριλαμβάνω στο βιβλίο μου – που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη – το… δεκάλογο της γεωργικής πολιτείας ο οποίος αντέχει ακόμη και στις πιο φιλελεύθερες οικονομίες.

Ο δεκάλογος της επιβίωσης και της ανάπτυξης, όπως τον αναλύετε, αφορά όχι μόνο στη γεωργία αλλά και στη γενικότερη πολιτική… Αυτή τη στιγμή, πέρα από την πολιτική γης, οι επισημάνσεις σας ή καλύτερα η μαρτυρία ενός πρώην ισχυρού κυβερνητικούς στελέχους, μπορούν να εκληφθούν και ως… κραυγή αγωνίας για τη γενικότερη πολιτική… Είναι έτσι;

-Είμαστε σε ένα δρόμο αναστάτωσης και ανησυχίας! Έχουμε οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας – και στην υπόλοιπη Ευρώπη – είμαστε εταίροι σε μια ΕΕ που γηράσκει και πτωχεύει. Εκείνο που θα ήθελα, σε συνθήκες ανησυχίας και δυσκολιών να επικρατεί είναι η ψυχραιμία! Πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, θα πρέπει να μην υπονομεύουμε οι μεν και οι δεν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος .

Υπάρχει αυτή τη στιγμή το θέμα της εκλογής του ΠτΔ με… φόντο τις πρόωρες εκλογές… Τι εκτιμάτε οτι θα γίνει τελικά;

-Τα νούμερα δεν βγαίνουν! Απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, διαφορετικές από τα “man to man” στα τηλέφωνα και στους διαδρόμους! Σε κάθε περίπτωση, στις Δημοκρατίες, οι εκλογές δεν είναι… «ανωμαλία»! Θα ήθελα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, το βρίσκω δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρέπει να δοθεί χρόνο στην παρούσα κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση κερδίσει χρόνο με την εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας, να μπορέσει αμέσως μετά, να επαναπροσδιορίσει την πορεία της…

Γιατί δεν θέλετε να είστε υποψήφιος βουλευτής και πάλι;

-Ήμουν το 2012, το Κιλκίς απεφάνθη κι εγώ επέστρεψα στη δουλειά μου στις Βρυξέλλες . Άλλωστε η πολιτική δεν υπήρξε επάγγελμα για μένα…

Ο λαός ή η ηγεσία του κόμματος που δίνει… γραμμή απεφάνθη;

-Ας το αφήσουμε εδω…

Για την φημολογούμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Συμπιλίδη στο νομό Κιλκίς, τι λέτε; Γιατί δεν του δίνεται η ευκαιρία να κριθεί , ύστερα από τόσα χρόνια, όπως ακριβώς έγινε και με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας;

-Με κίνδυνο να παρεξηγηθώ θα σας πω ότι νομιμοποιούμαι πολιτικά να απαντήσω στο ερώτημα σας. Το 1993 συγκρούστηκα με τον κ. Σαμαρά. Το εγχείρημα του, στέρησε την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η δε δική μου σύγκρουση ήταν πολιτική και «βίαιη»! Ο κύριος Σαμαράς επαναπροσδιόρισε την στάση του, στήριξε τη ΝΔ από το 2000 ενεργά, έδωσε αγώνες για αυτήν και αναδείχθηκε … αρχηγό της, επειδή του έδωσε αυτή τη δυνατότητα -και καλά έκανε- ο Κ. Καραμανλής. Την ίδια δυνατότητα, θα πρέπει να δώσει ο κ Σαμαράς στον κ Συμπιλίδη.Το να χτυπούμε το «σαμάρι» , ύστερα από 20 χρόνια, είναι πολιτική υποκρισία! Όποιοι διαφωνούν ας απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί οι ίδιοι… αποδέχθηκαν ρόλους και διορισμούς από τον κ Σαμαρα…

Η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, τι όφειλε να κάνει, κατά την αποψη σας;

-Το πρώτο και σημαντικό, να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με κάποιους από τους παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου. Στη συνέχεια θα έπρεπε να επιβάλλει τροπολογίες, αναδρομικώς, για νομιμότητα πράξεων και παραλείψεων. Αυτό θα επιτρέψει να υποκαταστήσει τα υπέρμετρα βάρη που επέβαλλε σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν… «γονατίσει» από τα μέτρα λιτότητας ( μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι) Δεν έπρεπε να περιμένουμε το μνημόνιο για να μας πουν τι να κάνουμε , το μνημόνιο προβλέπει μια αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα το οποίο δεν έχει και πολύ θετικά αποτελέσματα. Όταν η χώρα δανείστηκε ένα πολύ μεγάλο πόσο χρημάτων, αυτό ονομάστηκε σωτηρία το 2010, 2011 και 2012. Βεβαίως αυτοί που μας έδωσαν τα χρήματα, μας επέβαλαν και όρους. Το 2012, να τονισθεί ότι η χώρα χρωστούσε σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, ευάλωτες σε μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έδιναν στα χαρτοφυλάκια ελληνικά ομόλογα 80διςεκατομμυρίων ευρώ. Όταν το μεγαλύτερο δάνειο ονομάστηκε διάσωση τότε, υπεβλήθησαν και όροι στο χρόνο και στην ένταση η οποία προβλέπονταν να μην φαντάζονται πραγματικά. Τέλος θα πρέπει να συνεννοηθεί με το τραπεζικό σύστημα για την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά. Πρέπει επειγόντως να συνεννοηθεί με τους τέσσερις τραπεζίτες, επειδή είναι τραπεζίτες, με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Άρα δεν μπορούν να παραμείνουν ιδιώτες τραπεζίτες με δημόσιο χρήμα και να μην μπορεί η κυβέρνηση να συνεννοηθεί για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ… τελειώνει;

-Άλλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση μόλις πάρει ανάσα είναι η σχέση με τους εταίρους σε μία Ευρώπη, η οποία πρέπει να είναι μία Ευρώπη ελεύθερων κρατών, όπου θα φέρεται με σεβασμό. Μετά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αποπληρώσουμε το χρέος μας. Δεν ξέρω πως θα το ξεπληρώσουμε και θα δώσουμε και τις δόσεις μας το 2015, αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με τους δανειστές μας. Θέλω μια ανοιχτή Ευρώπη δημοκρατίας και λογικής και αυτό επιβάλλει αλλαγή νοοτροπίας από το Βερολίνο, διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον όλων μας

Για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τι απαντάτε;

-Η συνεργασία στην Δημοκρατία δεν είναι ανάγκη, μερικές φορές είναι αυτονόητη διαδικασία και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα. Σαφώς, υπάρχει κρίση και σαφώς υπάρχουν ζητήματα. Τα κόμματα το ξέρουν αλλά υπάρχουν ατυχείς στιγμές και δηλώσεις όπως αυτή με «τη λύρα και τα νταούλια που εμείς χτυπάμε κι άλλοι χορεύουν πεντοζάλη!» Αυτές τις πληρώνουμε…

Θεωρείστε… «Καραμανλικός», συνεπώς σας ρωτώ ευθέως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο ή γιατί δεν κινητοποιήθηκε περισσότερο ο ίδιος στον καιρό της κρίσης;

-Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον κ Καραμανλή και να απαντήσω εκ μέρους του. Αυτό που πιστεύω είναι ότι παραμένει εξαιρετικά χρήσιμος στην πολιτική δραστηριότητα και εκτιμώ πως οι σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά ωφέλιμες στην πορεία της Κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος