Smiley face

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Για όλα φταίει η Γαλλία...


Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Είναι τόσο σοκαριστικό – όσο και θλιβερό- να διαπιστώνουμε την απόλυτη σύνταξη όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και… εταίρων μας) σε τόσο αρνητικές και άκαμπτες θέσεις… εναντίον μας με τελεσίγραφα και συνεχή απαξίωση. Έφτασε στο σημείο ο Σόϊμπλε να συνδέει ευθέως την επιβάρυνση του Γερμανού φορολογούμενου με την πληρωμή των δανείων μας… αποκρύπτοντας ξεδιάντροπα ότι η Γερμανία βγήκε κερδισμένη από την ελληνική κρίση κατά… 70 δις από την πτώση των επιτοκίων της κι ότι το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων δεν πρόκειται να επιβαρύνει στο ελάχιστο τους πιστωτές!

Πώς όμως μετατράπηκε η ΕΕ σε μία άτυπη γερμανική οικονομική… αυτοκρατορία και όλοι αυτοί οι δαιδαλώδεις μηχανισμοί των επιτροπών, συμβουλίων κι άλλων θεσμών, απόλυτα ελεγχόμενοι από τον Σοϊμπλε και την Μέρκελ να… κυριαρχούνται από την πολιτική του Βερολίνου;

Πώς μας «κατσικώθηκε» στο σβέρκο η μεγάλη χαμένη του Β” παγκοσμίου πολέμου επιβάλλοντας … αυταρχισμό ενώ η ίδια καταφέρνει να ωφελείται σε βάρος άλλων κρατών που υπομένουν τη λιτότητα;

Η απάντηση βρίσκεται στη Γαλλία.

Από τη στιγμή που η Βρετανία αρνήθηκε την ΟΝΕ, το αντίπαλο δέος μεταφέρθηκε στο Παρίσι, ως ο άλλος μεγάλος πυλώνας της ΕΕ. Εάν η Γαλλία ήθελε, θα μπορούσε να επιβάλει οποιαδήποτε άλλη πολιτική από τη Γερμανία (κι αυτό άλλωστε συνέβαινε επί σειρά ετών)!

Παραδοσιακά οι Γάλλοι πρόεδροι ήταν άνθρωποι με ισχυρές προσωπικότητες , ισχυρογνώμονες, επιβλητικοί ίσως και αλαζόνες. Από τον Ντε Γκολ, τον Ζισκάρ Ντε Εστέν, τον Μιτεράν μέχρι τον Ζακ Σιράκ. Ο τελευταίος ήταν τόσο σκληρός που κάποτε αποκαλώντας «μπακάλισσα» την Θάτσερ, (νευριασμένος σε μία διαπραγμάτευση) πρότεινε να της δώσει κάποιο σημείο του σώματός του – που η… ευπρέπεια, δεν μας επιτρέπει να περιγράψουμε! Σ΄αυτή την περίπτωση, η Γερμανία και η Μέρκελ δεν θα είχαν καμία τύχη…

Όλα τα… απαξιωτικά ξεκίνησαν από τον μεσιέ Σαρκοζί που είχε ταυτιστεί με την καγκελάριο της Γερμανίας σε σημείο να τους αποκαλούν «Μερκοζί» και το ίδιο συνεχίζεται με τον Ολάντ που έχει μετατρέψει τη Γαλλία σε ουραγό της Γερμανίας και να τον χαρακτηρίζουν το «κανίς» (σαλονάτο σκυλάκι της).

Η Γερμανία βρίσκει και… κάνει, εκμεταλλεύεται δεόντως την έλλειψη προσωπικοτήτων και πυγμής, ώστε να επιβάλει τα συμφέροντά της. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπεις εκλεγμένους αρχηγούς κρατών να στοιχίζονται και να συντάσσονται σαν άβουλα φοβισμένα ανθρωπάκια και να μετατρέπονται σε φερέφωνα της καγκελαρίου και υποτελείς «Μανδαρίνοι της γερμανικής πολιτικής».

Μέχρι τώρα δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στους μηχανισμούς της ΕΕ που θεωρούσαμε ότι μέσα στην δαιδαλώδη γραφειοκρατική σύνθεσή τους (με επιτροπές και ατέρμονες συνεδριάσεις επιτελούσαν διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών υποθέσεων) Χρειάστηκε να γνωρίσουμε καλύτερα τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Νταισελμπούμ για να καταλάβουμε ότι οι… χαμηλού επιπέδου σπουδές του (οικονομία γαλακτοπαραγωγής) επιπέδου… ΤΕΙ (και μάλιστα αν όχι με πλαστό πτυχίο στο βιογραφικό του, σίγουρα με ψευδή στοιχεία) δεν ήταν το σημαντικότερο κριτήριο για να τοποθετηθεί πρόεδρος του μεγαλύτερου συμβουλίου υπουργών οικονομικών στον κόσμο! Η απόλυτη ταύτισή του με τα συμφέροντα της Γερμανίας, εξηγεί πλήρως πως, με ανεπαρκείς σπουδές, βρέθηκε να κατέχει τόσο υψηλή θέση (Για να θυμηθούμε τον μέχρι τώρα Βέλγο πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι τον οποίο εξευτέλισε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με βαριές απαξιωτικές εκφράσεις ο Άγγλος βουλευτής Νάιτζελ Φαράζ)

Παραπονέθηκαν οι υπουργοί οικονομικών του Γιούρογκρουπ ότι ο Έλληνας συνάδελφός τους Βαρουφάκης «τους κάνει σεμινάριο οικονομικών». Μα αν… χρειάζεται με μακροοικονομικούς όρους να τους εξηγήσει τις συνέπειες της ρήτρας ανάπτυξης με την αποπληρωμή διακρατικού χρέους δεν θα πρέπει να το κάνει; Ο Έλληνας υπουργός φταίει που έχουν μαζευτεί στο συμβούλιο υπουργών ένα σωρό… άσχετοι; Τους λέει , ευθέως, τις προτάσεις του κι αυτοί τον κοιτούν με ανοικτό στόμα κι έτσι αναγκάζεται να τους εξηγήσει την οικονομική μέθοδο και να τους κάνει… λιανά τον επιστημονικό όρο! Ακόμη και ο Σόιμπλε (με σπουδές στη νομική και στα οικονομικά γενικότερα) αντέδρασε έτσι, όταν προσπάθησε σε συνέντευξή να υποτιμήσει τις γνώσεις του Έλληνα υπουργού! Ο Ισπανός συνάδελφός του Λουίς ντε Γκίντος ήταν πρόεδρος της Lehman Brothers στην χώρα του. Δηλαδή ανήκε στο επιτελείο της μεγάλης αποτυχημένης εταιρίας που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση. Ο Βέλγος υπουργός Κουν Χέενς είναι καθηγητής νομικής και έχει… γνώσεις οικονομικών όμως στο εταιρικό δίκαιο. Καμία σχέση, δηλαδή, με μακροοικονομία! Η διευθυντική ελίτ της Ευρωπαϊκής ένωσης – όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι στην Αμερική όπως ο νομπελίστας Κρούγκμαν – δεν είναι ιδιαίτερα καταρτισμένη για το έργο που επιτελεί. Εκτός κι αν αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας, εφόσον όσο πιο… άσχετοι, τόσο πιο… πειθήνιοι για τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Ό,τι κι αν έχουν να προσάψουν στον Έλληνα διαπραγματευτή Βαρουφάκη, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι διαθέτει γνώση, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Κι ορθά από τη μεριά τους οι Γερμανοί πολεμούν λυσσαλέα τις ελληνικές προτάσεις και τις αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο πρώτης σημασίας, αφού όσοι τους ακολουθούν το κάνουν από φόβο! Όταν κάποιος «σπάσει» αυτό το ευτελές συναίσθημα πολλά θα αλλάξουν κυρίως για τη Γερμανία…

αναδημοσίευση από karfitsa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος