Smiley face

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Το καλό και το κακό σενάριο...




Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
«Δεν μπορείς να εξωθείς ένα λαό σε πλήρη εξαθλίωση, στη μεγαλύτερη λιτότητα που γνώρισε ο πολιτισμένος κόσμος από την κρίση του 1929, έχοντας ως όραμα ύστερα από… 15-20 χρόνια το χρέος του να βρίσκεται στο… 120% του ΑΕΠ του»… έγραψε το Newsweek και μάλλον έχει δίκιο, αν αναλογιστούμε την πρόσφατη ιστορία μας, όπου κάθε περίοδος προσδιορίζεται από ένα όραμα που προέβαλαν για να εμπνεύσουν το λαό (ασχέτως έτυχε ή… πέτυχε).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβαλε το δυτικό προσανατολισμό και την ευρωπαϊκή πορεία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου (με λαϊκίστικες κορώνες) έλεγε οτι η Ελλάδα ανήκει στους… Έλληνες ( πχ «Ο επιμένων ΕλληΝΙΚΑ» την εποχή που ακόμη διαθέταμε κλωστοϋφαντουργούς και βιοτέχνες) Ο Σημίτης ήθελε μεγάλα έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην εποχή του νέου Καραμανλή ζούσαμε (με δανεικά) ήδη το όνειρο της ευμάρειας. Την περίοδο Σαμαρά- Βενιζέλου, όμως, ποιο ήταν το ζητούμενο; Γιατί ξεζουμίστηκε ο λαός; Γιατί έκανε θυσίες; Γιατί καταστράφηκε η βιομηχανία; Γιατί κλονίστηκε η αστική τάξη; Γιατί έχουμε 1.500.000 άνεργους και 3.000.000 φτωχούς; Ποιος είναι ο λόγος αυτής της… μαζικής ανθρωποθυσίας που στοίχισε την αποδόμηση της μεσαίας τάξης, εξαθλίωσε τα νοικοκυριά και γκρέμισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας; Για να καταφέρουμε, ύστερα από μία… εικοσαετία, να χρωστάμε το …120% του ΑΕΠ μας;
Σήμερα παρακολουθούμε την αριστερή κυβέρνηση να ανατρέπει με συνοπτικές διαδικασίες τις ελάχιστες προόδους των προηγούμενων ετών όπως πχ λιγότερο κρατισμό, ιδιωτικοποιήσεις και προσέλκυση επενδύσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια. Ο λαός τον ψήφισε και τον νομιμοποίησε ακριβώς για να εκτελέσει ακριβώς αυτό το πρόγραμμα, το αριστερό και… ελπιδοφόρο, όπως αναλύει το καλό σενάριο της μετεκλογικής Ελλάδας. Μεταξύ άλλων προσδοκούν έσοδα 10 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και των καυσίμων και ως αριστερή κυβέρνηση… μπορεί και να τα καταφέρει. {Θυμίζω ότι με τη μέθοδο Trafick Price (ενδοομιλικές συναλλαγές ) η πολυεθνική ιδρύει θυγατρική στην Ελλάδα και τιμολογεί υψηλότερα τα προϊόντα στη χονδρική, ώστε η θυγατρική της να τα αγοράζει ακριβά και τα κέρδη να μένουν στη μητρική και στο εξωτερικό, το δημόσιο υπολογίζεται ότι χάνει ετησίως 11 δις , ενώ από το λαθρεμπόριο των καυσίμων τουλάχιστον 3 δις}. Ακούγεται λογικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει διάθεση να… τσακίσει φαινόμενα αισχρής καπιταλιστικής φοροδιαφυγής καρτέλ και κυρίως περισσότερο… εφικτό από τις προσπάθειες των προηγουμένων μη αριστερών, που έμειναν στα λόγια.
Ο επικεφαλής Γιάνης Βαρουφάκης ο αμερικανοθρεμμένος, δείχνει… ακομπλεξάριστος, άνετος και κυρίως ψύχραιμος. Το τελευταίο μπορεί να είναι απόρροια των γνώσεών του από τις σπουδές του στις θεωρίες των παιγνίων. Η… ψυχραιμία με την οποία απέκλεισε τη συνέχεια του προγράμματος στον απεσταλμένο των Βρυξελλών σαφώς κι έρχεται σε αντίθεση με τους… σοβαροφανείς υπουργούς οικονομικών ή απλά φοβισμένους υπουργούς των κυβερνήσεων της κρίσης. Όχι όπως παλιά, όταν ορισμένους συμβούλους υπουργών τους έπαιρναν με… φορεία μέσα από συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ! Κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί στον Γιάνη Βαρουφάκη που δείχνει περισσότερο να… διασκεδάζει με το πάγωμα και τον φόβο των αντιπάλων του, παρά να καρδιοχτυπά ο ίδιος. Φυσικά επιδοκιμάστηκε η στάση του αφού τονώθηκε επιτέλους το εθνικό φρόνημα και πήραμε… εκδίκηση για τόσα χρόνια επιτήρησης, αποδοκιμασιών και ενοχοποίησης. Παρόλα αυτά, το ζητούμενο ή το μυστήριο παραμένει:
Ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας είναι καλοί παίχτες που έχουν… ψυχολογήσει και αναλύσει τις αδυναμίες των αντιπάλων τους και μπλοφάρουν προσδοκώντας να φοβηθούν και να πάνε πάσο; Έχουν κρυφό άσσο στο μανίκι τους και τις… πλάτες Αμερικής και Ρωσίας, χώρες που θέλουν την Ελλάδα ως ανάχωμα στην αλαζονεία της Μέρκελ; Θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους νότιους της Ευρώπης, για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο; Διαθέτουν σχέδιο, που δεν αποκαλύπτουν και στηρίζονται σε μεθοδεύσεις και πρακτικές για να πετύχουν το σκοπό τους; Ή μήπως είναι πειραματιζόμενοι μάγοι…»ελαφρόμυαλοι» αριστεροί που δεν έχουν κανένα σχέδιο παρά μόνο να δημιουργήσουν… ταραχές και προβλήματα στο καπιταλιστικό σύστημα που εχθρεύονται και παίζουν με τη φωτιά αυτοσχεδιάζοντας; Τις απαντήσεις για το καλό και το κακό σενάριο της μετεκλογικής Ελλάδας θα τις έχουμε μάλλον σύντομα, πολύ σύντομα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος