Smiley face

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το πραξικόπημα που...έγινε!

Το μικρό ανοιχτό στρατιωτικό τζιπ φρενάρισε μπροστά στο φυλάκιο.
Από τις θέσεις κατεβαίνουν τρεις άνδρες και προχωρούν...ολοταχώς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.
Τους χαιρετά ένας λοχίας και τους οδηγεί στο φρουραρχείο. Ο φρούραρχος περιμένει στην πόρτα με βλοσυρό βλέμμα.Χαιρετάει στρατιωτικά. Λέει ο ένας από τους τρεις, ο Πατακός με επιτακτικό τόνο. «Πήγαινέ μας στον Μεγαλειότατο»
Ο φρούραρχος τους απαντά αποφασιστικά «για να δείτε τον Μεγαλειότατο πρέπει να αφήσετε τα οπλα σας στο φρουραρχείο»!. Ο Μακαρέζος που ήταν και Στρατηγός εκνευρίζεται. Γνωρίζει, όμως, ότι ο φρούραρχος «αναφέρεται» μόνο στον Βασιλιά αλλά είναι Ταγματάρχης και κατώτερος του και γι αυτό επιμένει «αυτά δεν γίνονται Ταγματάρχα».
Ο φρούραρχος μένει επιδεικτικά σιωπηλός και ακίνητος. Μερικά δευτερόλεπτα αναμέτρησης με τα... βλέμματα και επαναλαμβάνει με την ιδια αποφασιστικότητα «κανείς δεν βλέπει τον Μεγαλειότατο οπλισμένος…»
Τότε παρεμβαίνει ο τρίτος άνδρας, ο ισχυρότερος, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και τους ζητάει να παραδώσουν τα οπλα, όπως κι εγινε. Αμεσως μετά οδηγουνται στο γραφείο του Κωνσταντίνου.
Χωρίς περιστροφές ο Παπαδόπουλος του… ανακοινώνει «Μεγαλειότατε δια των όπλων ανέλαβα την διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να έρθετε αύριο στο Ζάππειο να ορκίσετε την Κυβέρνησή μας».
Το σκηνικό διαδραματίζεται την 22 Απριλίου 1967, μία ημέρα μετά το πραξικόπημα στα Ανάκτορα
Εκείνη την στιγμή ο τέως Βασιλιάς «τους είχε στο χέρι». Και τους τρεις άοπλους "στα πόδια του". Αρκούσε μία εντολή στον πιστό φρούραρχο του, που ήταν σωστός Κέρβερος από έξω, για να τους συλλάβει. Δεν το έκανε! Πήγε απλά την επαύριο και όρκισε την κυβέρνησή τους.
Ήταν μεταξύ άλλων ΚΑΙ δειλός.
Θα μου πείτε, τι ιστορίες μας τσαμπουνάς τώρα ρε συ Μελίνα. Ομως, δεν είμαι εκτός επικαιρότητας, γιατί απο χθες το έχουμε ρίξει στην… "πραξικοπηματολογία", αφου πρώτα λύσαμε ολα τα άλλα θέματα, οπως η ανεργία , η γραφειοκρατία και η υπανάπτυξη!
Όμως ένα από τα καλά της δημοκρατίας είναι να διηγείσαι τέτοιες ιστορίες και να έχεις την πολυτέλεια να διασκεδάζεις με αυτές....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος