Smiley face

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αγρια νύκτα με υπουργούς και τρόικα...


Μέχρι τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες παρατάθηκαν χθες οι κρίσιμες συσκέψεις υπουργών και επιτελών της τρόικας. Οι τελευταίοι επέμεναν αδιάλλακτα για εκτεταμένες απολύσεις στο Δημόσιο, επαχθείς αλλαγές στα εργασιακά, δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη. Το βάρος των αποφάσεων πέφτει στην αποψινή συνάντηση των αρχηγών
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η τακτική της τρόικας να ανοίξει το θέμα των εργασιακών που δεν ήταν στην ατζέντα για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ
Μόλις δύο ημέρες πριν από την κομβικής σημασίας Σύνοδο Κορυφής, κυβέρνηση και τρόικα εξακολουθούν να έχουν... ανοιχτούς λογαριασμούς.
Χθες πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις μέχρι αργά το βράδυ, κλείστηκαν αιφνιδιαστικά έκτακτα ραντεβού με αρμόδιους υπουργούς και το διαπραγματευτικό παιχνίδι... αγρίεψε, καθώς οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν έκαναν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους για απολύσεις στο Δημόσιο, επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά και δραστική μείωση «εδώ και τώρα» στη φαρμακευτική δαπάνη.
Μάλιστα τα ζητήματα αυτά προκαλούν «αρρυθμίες» στην κυβέρνηση, με ανοιχτές διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Πλέον μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, που ξεκινάει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, δεν θα έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία με την τρόικα, κάτι άλλωστε που προανήγγειλε και ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σημείο προβληματισμού αποτελεί και η τακτική της τρόικας να θέτει ξαφνικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα που δεν ήταν στην ατζέντα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όπως τα εργασιακά. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, οι πολύωρες διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και χθες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε η «καθιερωμένη» συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.
Ακριβές πλάνο
Στο φλέγον θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο η τρόικα εμμένει στη θέση της και ζητά να της γνωστοποιηθεί το ακριβές πλάνο που θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη «λίστα» με τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν εκτός Δημοσίου μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει ανά υπάλληλο.
Οπως προσέθεσε, οι επικεφαλής της τρόικας δίνουν μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο. Επί της ουσίας ζητούν με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, κάτι που δεν ήταν έτοιμη να τους παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα «φωτιές» έχει ανάψει η απαίτηση της τρόικας για άμεσες ανατροπές στα εργασιακά, καθώς εμμένει πως αυτές πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων και η κατάργηση των τριετιών κατά κύριο λόγο έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Τα εργασιακά εξετάστηκαν χθες σε συσκέψεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας με εμπειρογνώμονες τεχνικών κλιμακίων και σήμερα αναμένεται να αναζητηθεί η «χρυσή τομή» στην προγραμματισμένη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Εξάλλου, ξαφνικά χθες προέκυψε άλλο ένα «ανοιχτό» μέτωπο, αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, που λίγες μόνο ώρες πριν από την έκτακτη συνάντηση του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Σαλμά με την τρόικα εθεωρείτο «κλεισμένο».
Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου κρίνονται αναποτελεσματικές από την τρόικα, η οποία ζητά λεπτομερέστερη κοστολόγησή τους και μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.
Του Κώστας Τσαχάκη http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63725195

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος