Smiley face

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Γαλατικά χωριά εμείς, ορυχεία χρυσού οι Τούρκοι!


Tης Φανής Χαρίση
www.unitedreporters.g
Την ώρα που στη Χαλκιδική μερίδα πολιτών αντιδρά στην επένδυση του χρυσού και σημειώνονται τραγικά περιστατικά έχοντας προ πολλού χαθεί η λογική, απέναντι στην Τουρκία έξι ορυχεία χρυσού δουλεύουν κανονικά δίνοντας 30 τόνους χρυσού το χρόνο.
Ένα εξ αυτών των ορυχείων είναι της Eldorado Gold και βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα έξω από τη Σμύρνη στην περιοχή Εφεμτσουκουρού. Το περιβάλλον της περιοχής θυμίζει τη Χαλκιδική αφού έχει πευκοδάσος αλλά και αμπελώνες. Το ορυχείο δουλεύει εδώ και οκτώ χρόνια και ο τρόπος εξόρυξης είναι παρόμοιος με αυτόν της Ολυμπιάδας.
Το κοίτασμα χρυσού βρέθηκε το 1992 όμως η εταιρεία προτίμησε να ασχοληθεί αρχικά με ένα άλλο ορυχείο της στην πόλη Κίλανταρ. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ορυχείο στο Εφεμτσουκουρού. Οι 600 κάτοικοι του χωριού αλλά και διπλανών περιοχών αντέδρασαν στη λειτουργία ενός ορυχείου το οποίο πίστευαν ότι θα τους δηλητηρίαζε το νερό και το χώμα. Η μοναδική άλλωστε ασχολία των ντόπιων ήταν τα αμπέλια τους.
Οι αντιδράσεις όπως λένε τα στελέχη της Eldorado στη Σμύρνη ήταν σφοδρές. «Οικολόγοι, κάτοικοι, δικηγόροι όλοι ήταν απέναντί μας, έκαναν διαδηλώσεις και υπήρχε πάρα πολύ αρνητικό κλίμα» λέει ο κ. Γιασάρ (φωτογραφία αριστερά) τονίζοντας ότι τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα στην Τουρκία δεν υπήρχε νοοτροπία μεταλλωρύχων ούτε όμως και στις προθέσεις των κυβερνήσεων ήταν η λειτουργία και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Η αλλαγή πλεύσης όμως ήρθε όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το υπέδαφος και τον πλούτο που κρύβει. Έτσι το 2004 η Eldorado πήρε την άδεια για το ορυχείο στο Εφεμτσουκουρού. Οι υπηρεσίες επέβαλαν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους ενώ υποχρέωσαν την εταιρεία να αγοράσει 1.500 στρ. αμπελώνων περιμετρικά του ορυχείου και των εγκαταστάσεων της προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας.
«Αγοράσαμε τους αμπελώνες τους οποίους και καλλιεργούμε ενώ βοηθήσαμε και τους ντόπιους να βελτιώσουν την ποιότητα των σταφυλιών τους» ανέφερε ο κ. Γιασάρ.
Επί δύο χρόνια τα στελέχη της εταιρείας καθημερινά συναντούσαν κατοίκους της περιοχής, τους οποίους μάλιστα τους πήγαιναν στο άλλο ορυχείο που δούλευε στο Κίλανταρ προκειμένου να τους δείξουν ότι δεν πρόκειται να μολύνουν το περιβάλλον.
«Όταν αρχίσαμε να χτίζουμε τις εγκαταστάσεις μας, τηρώντας κατά γράμμα τους περιβαλλοντικούς όρους τότε έγινε αντιληπτό ότι είμαστε μια σοβαρή εταιρεία που αυτά που υποσχόμαστε τα τηρούμε» είπε ο κ. Γιασάρ.
Έχουν δυο εισόδους για τα ορυχεία και μάλιστα για πρώτη φορά όπως αναφέρουν ο σπαστήρας βρίσκεται εντός των στοών. Παίρνουν το πέτρωμα, το κονιορτοποιούν και στην συνέχεια με τη μέθοδο της επίπλευσης γίνεται ο διαχωρισμός του χρυσού ο οποίος τοποθετείται σε μεγάλα τσουβάλια και στη συνέχεια ο χρυσός εξάγεται στην Κίνα. Στην συνέχεια το άχρηστο πέτρωμα περνά άλλη επεξεργασία και καταλήγει στα σημεία απόθεσης.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στον ένα τόνο πετρώματος παίρνουν 70 γρ. χρυσού.
Σήμερα στο ορυχείο του Εφέμτσουκουρού εργάζονται περίπου 450 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 180 ντόπιοι. Η εταιρεία μάλιστα στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης έχτισε σχολεία πείθοντας τους ντόπιους να στείλουν τα παιδιά τους και κυρίως τα κορίτσια για να μορφωθούν.
Ακόμα, χρηματοδότησαν ντόπιους να δημιουργήσουν τις δικές τους εταιρείες προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στην Eldorado. Σήμερα η εταιρεία πληρώνει φόρους στο τουρκικό κράτος 111 εκ. δολαρίων ενώ και στα δύο ορυχεία εργάζονται 1.500 άτομα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κράτος εισπράττει 5 δις. δολάρια το χρόνο από το σύνολο των μεταλλευτικών εξαγωγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος