Smiley face

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Φορολογική συνείδηση και... κουραφέξαλα!



Το αγαπημένο θέμα ανάλυσης οικονομολόγων, αρθρογράφων και καθηγητών είναι η παραδεκτή από όλους άποψη πως  "για να αποκτήσει ο 'Ελληνας "φορολογική συνείδηση" θα πρέπει να υπάρξει πρώτα "φορολογική δικαιοσύνη". Σωστό; Λάθος! Είναι ένας μύθος επικίνδυνος (όπως όλοι οι μύθοι), γιατί αποκρύπτει την... αλήθεια και αποπροσανατολίζει από τις  ευθύνες του πολιτικού συστήματος. 

Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει, όλοι να πληρώνουν και να συμμετέχουν, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, με σωστή αναλογία, στα φορολογικά βάρη.Το αναφέρει και το Σύνταγμα, με αυτήν ακριβώς τη διατύπωση.

Φορολογική συνείδηση σημαίνει, οι πολίτες να είναι ειλικρινείς και να δηλώνουν χωρίς να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους και χωρίς να χρειάζονται (ή να επιβάλλονται)... αστυνομικού τύπου ελέγχους. Ομως ακόμη κι αν υπήρχε φορολογική δικαιοσύνη (γιατί μέσα σε αυτό το χαώδες σύστημα δεν υπάρχει) πάλι ο Ελληνας ...δεν θα ήταν ειλικρινής, διότι υπεισέρχεται ένας άλλος παράγοντας που ονομάζεται ...αντισταθμιστικό όφελος. Τόσες γενιές το καταλάβαμε καλά (περισσότερο από ότι νομίζουν οι πολιτικοί), οτι τα χρήματα που πληρώνουμε σε έμμεσους και άμεσους φόρους, δεν μας επιστρέφονται ως όφελος ούτε στο ελάχιστο!  

Στην πραγματικότητα το πελατειακό κράτος δημιούργησε ένα "δημόσιο τέρας", με υπεράριθμο προσωπικό και τα χρήματά μας αναλώνονται στους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα του κρατικού μηχανισμού και των ζημιογόνων επιχειρήσεών του (ΔΕΚΟ). Για να μην μιλήσω για τα δάνεια,τα τοκοχρεολύσια και τους τόκους, που έλαβαν οι κυβερνήσεις για να διατηρούν τους ψηφοφόρους τους σε έμμισθες ή περιττές θέσεις.

"Άρα γιατί να πληρώνω φόρους; Γιατί να μην θεωρώ με την ειλικρίνεια μου στα εισοδήματά, οτι δεν  είμαι κορόιδο; Τι θα γίνει αν τους δώσουμε παραπάνω χρήματα; Θα βελτιωθεί η ζωή μας ή θα κάνουν νέα "parties" διορισμών και ρουσφετιών στο δημόσιο;" Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει o καθένας μας, τα οποία έμειναν αναπάντητα γιατί μέχρι και σήμερα καμία κυβέρνηση δεν είχε την αξιοπιστία να τα απαντήσει.

Μου είχε πει κάποτε ένας απογοητευμένος επαγγελματίας "όλη μου τη ζωή πληρώνω φόρους  και αν εξαιρέσουμε το δημόσιο σχολείο που φοίτησαν τα παιδιά μου, το μοναδικό που μου προσφέρει είναι να μου πετάει τα σκουπίδια,αλλά και αυτό... μισό το κάνει γιατί είναι βρώμικα! Γιατί λοιπόν αν βρω ευκαιρία να γλιτώσω φόρους να μην το εκμεταλλευτώ και να μην ...φοροδιαφεύγω;"

"Ο φορολογούμενος βλέπει το κράτος σαν έναν...κλέφτη, που θέλει να του αρπάξει τα λεφτά μέσω μιας... νόμιμης κλεψιάς που ονομάζεται φορολογία!" Δυστυχώς αυτή είναι η ψυχολογία των Ελλήνων που προσαρμόζεται σε μία άθλια πραγματικότητα όπου οι κοινωνικές δομές έχουν παρακμάσει. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και κανείς δεν εμπιστεύεται το κράτος.

Η φορολογική δικαιοσύνη είναι ζητούμενο, αλλά μέσω αυτής δεν πρόκειται να επέλθει φορολογική συνείδηση αν πρώτα δεν πειστεί ο πολίτης ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο, ότι ξοδεύονται σε έργα και υποδομές και δεν κατασπαταλώνται! Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που θα δουλέψει σκληρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έως τότε ας μην επικαλούνται τη συνείδηση,το φιλότιμο και την ειλικρίνειά μας. Η μόνη αποτελεσματικότητα στη φορολογία και στην είσπραξη φόρων είναι ...αστυνομικού τύπου, με μέτρα, ελέγχους και  σκληρή νομοθεσία. Ο,τι ξέρουν δηλαδή να κάνουν καλύτερα...

melkar4@yahoo.gr

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Της ανάπτυξης... Του Ν. Πουλιάδη


Όπλα κι "όπλα"...

Μερικά πράγματα έχουν το συμβολισμό τους. Όπως το να είσαι επαρχιώτης βουλευτής και να κυκλοφορείς με το όπλο στη ζώνη. Μερικοί στο παρελθόν το φορούσαν και κάτω από τη μασχάλη, ώστε να είναι εμφανές στο άπλωμα των χεριών,  στις... "ζεμπεκιές" που χόρευαν στα "σκυλάδικα" ή κατά τον μακαρίτη Γιαννόπουλο "πολιτιστικά κέντρα".  Οι κυρίες, δε,   εντυπωσιάζονταν διότι "έχει και πιστόλι" και είναι βουλευτής και διαθέτει και νόμιμη άδεια...
Οι πολιτικοί  μας λοιπόν εκτός από νομοθέτες κι άλλα, είναι και ...μάγκες.Τόσο μάγκες που περιφέρουν τα κουμπούρια τους μέσα στις αίθουσες του κοινοβουλίου  όπου - υποτίθεται - λειτουργεί ομαλά  η δημοκρατία. Το πόσο προσβάλει τη ιδέα του πολιτεύματος, η ύπαρξη όπλων στο κοινοβούλιο, μπορώ να το περιγράψω με τρία γεγονότα της αρχαίας Ρώμης (Αυτοί οι συμβολισμοί ήταν ιεροί στις αρχαίες δημοκρατίες).
Το πρώτο είναι ο Ρουβίκωνας, ο μικρός ποταμός έξω από τη Ρώμη, στις όχθες του οποίου, υπήρχε  αναρτημένη η πινακίδα πως όποιος τον διέρχεται πρέπει να παραδώσει τα όπλα του!
Το δεύτερο είναι ο τρόπος που δολοφόνησαν (οι συνωμότες του Βρούτου) τον Ιούλιο Καίσαρα.Έκρυψαν τα μαχαίρια μέσα στα φαρδιά ρούχα τους, όμως ο Καίσαρας ήταν άοπλος στην σύγκλητο, όπως ήταν υποχρεωτικό. Αν κρατούσε ένα σπαθί δεν θα κατάφερναν,  όχι 5 αλλά ούτε 50 συνωμότες  να μαχαιρώσουν τον  πολεμιστή που κατέκτησε με την 10η λεγεώνα, ολόκληρη την οικουμένη. (Τι ειρωνεία, αυτός που κατέλυσε την δημοκρατία με τα όπλα (γιατί διάβηκε τον Ρουβίκωνα) σκοτώθηκε γιατί σεβάστηκε τη δημοκρατία και ήταν άοπλος στη σύγκλητο.)
Το τρίτο γεγονός έχει να κάνει με την προσωρινή κατάκτηση της αιώνιας πόλης από τους Γότθους.Έτυχε ο στρατός του Καμήλου να βρίσκεται μακριά από την ανυπεράσπιστη πόλη και  η σύγκλητος μήνυμα στον στρατηγό να επιστρέψει για να τους απελευθερώσει. Πριν όμως ο στρατηγός αντεπιτεθεί,τους ανάγκασε να ψηφίσουν νόμο στην σύγκλητο, που να δίνει την άδεια να εισέλθει στην πόλη ο στρατός για να.... τη σώσει με τα όπλα!
Οι συμβολισμοί αυτοί λοιπόν στην σύγχρονη εποχή της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο κοινοβούλιο έχουν παραμεριστεί λόγω ...μαγκιάς. Μένει τώρα να δούμε στην πράξη τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μειμαράκη να απαντά με τη δική του μαγκιά, αυτή που στην πορεία της πολιτικής του καριέρας ο ίδιος διαφήμισε και πολλοί έχουν παραδεχθεί . 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Δώστε το...λόγο στη Χρυσή Αυγή!



Μέχρι στιγμής η στρατηγική -αν υπάρχει – του πολιτικού συστήματος για την «αντιμετώπιση» της Χρυσής Αυγής, είναι η προβολή των …τραμπουκισμών που επιδίδονται τα μέλη της (έστω κι αν υπάρχουν κι άλλοι σε  αλλους πιο…δημοκρατικούς χώρους που κάνουν τα ίδια)
Ούτε ένας σκέφθηκε να αναδείξει την (πολιτική) ανεπάρκεια της και την έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού που την χαρακτηρίζει, ως πολιτικό μόρφωμα της κρίσης  θεσμών, προσώπων, φορολογουμένων και πολιτικών. 
Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό – και δημοκρατικό – για την… «εξουδετέρωσή» της η προβολή των απόψεων της σε σημαντικά πολιτικά θέματα:
Ποια είναι η άποψη -πχ του τάδε πολιτευτή της – για 
-την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
-τη δημοσιονομική εξυγίανση,
-τη  δημόσια διοίκηση
-το φορολογικό 
-την εξωτερική πολιτική
-την ιστορία μας
-τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
-τη διπλωματία … 
Ετσι αντί το πολιτικό σύστημα (και οι λειτουργοί του τύπου, για να μη βγάζω την ουρά μου απ έξω) με μερικές συνεντεύξεις να αναδείξουν τα κενά της …»παίζουν» στο «γήπεδο» της! Προβάλουν τη ναζιστική ιδεολογία και τη… ρατσιστική δράση της, ωσάν αυτό να αρκούσε για να επιφέρει αποτροπιασμό στους ψηφοφόρους και συμπολίτες μας! 
Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο,γιατί …διεγείρονται χαμηλά ένστικτα – που όλοι τα έχουμε μ αυτά που μας έχουν κάνει  - και ένα… τεράστιο ποσοστό του λαού που την υποστηρίζει (το ερμηνεύω, δεν το δικαιολογώ) ικανοποιεί την οργή του κι ας ειναι…επικίνδυνο!
Το χαστούκι του Κασιδιάρη στην κα Κανέλλη – ας θυμάστε – έδωσε την επομένη … μεγαλύτερα δημοσκοπικά ποσοστά γιατί με κάτι τέτοια «τρέφεται» το κοινοβουλευτικό, πλέον, κόμμα, το οποιο  επιδιώκει να διατηρείται σε  »αγωνιστική» διάθεση, έστω και με …σφαλιάρες!
Αν εκείνη τη μέρα αντί όλων αυτών, είχαν ρωτήσει τον κ. Κασιδιάρη, για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική (και του έδιναν άνεση χρόνου να απαντήσει), είμαι σίγουρη ότι το κόμμα του θα έχανε ποσοστά αντί να τα κέρδιζε… 
melkar4@yahoo.gr

Οταν μόλις το 1994 την αναγνώρισε η ελληνική βουλή, τι να περιμένεις απο τους άλλους...



genoktonia_ellinwn_pontiwn_3684_697157100
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό.
Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού- γρήγορα  όμωςκυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα. Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000.
Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά – ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας. Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν.
Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.  
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
 Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους.
Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια! Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση». Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως… καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού…

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα 102 δημόσια έγγραφα που μπορούμε να βγάλουμε στο σπίτι μας!


Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Έτσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο.
Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα (http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην ΕΡΜΗΣ, στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.
Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ είναι οι εξής:
1. Αίτηση – δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)
2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ
3. Αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α” Κύκλου, ΤΕΕ Β” Κύκλου)
4. Αντικατάσταση απωλεσθέντος βιβλιαρίου κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το ΤΣΑΥ
5. Βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρημένων στο Μητρώο Α.Ε.
6. Βεβαίωση για το χρόνο επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
7. Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ
8. Βεβαίωση μη οφειλής για συμμετοχή σε διαγωνισμούς από ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ
9. Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
10. Βεβαίωση περί μη συνταξιοδότησης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
11. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 2084/92, για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από τη ΔΟΥ (ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ)
12. Βεβαίωση του ποσού της επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
13. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων
14. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά
15. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και ανασφάλιστα άτομα
16. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων τετραπληγικών – παραπληγικών και ακρωτηριασμένων
17. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης Βαριά Νοητικά Καθυστερημένων (Β.Ν.Κ.)
18. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης κωφαλαλίας
19. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία
20. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από AIDS
21. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από αιμορροφιλία
22. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία
23. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε σπαστικά άτομα
24. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τετραπληγικών – παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου
25. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας
26. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης χανσενικών
27. Βεβαίωση χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας ΟΑΕΔ
28. Βεβαίωση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ε.Κ.Α.Μ. και στο Τ.Ε.Ε.Μ (Ν. 1813/1988, άρθρα 20 παρ. 3 και 47 παρ.1)
29. Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις ιατρικής του ΔΟΑΤΑΠ της εξεταστικής περιόδου του εκάστοτε έτους
30. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης ασφαλισμένου για αλλαγή διεύθυνσης
31. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μερισματούχου για έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μερίσματος
32. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μερισματούχου για προεξόφληση μερισμάτων
33. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μετόχου για τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής (ΜΤΠΥ)
34. Έγγραφή –Πιστοποίηση Εργοδότη για χρήση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προκειμένου να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Κ.Ε.Π. η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)
35. Εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΚΕΑΔ δικηγόρων ή ασκούντων δικηγόρων
36. Έκδοση βεβαιώσεων αδειών καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης
37. Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΣΑΥ
38. Έκδοση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στο ΙΚΑ
39. Έκδοση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ
40. Έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών προϊόντων ζωικής προέλευσης
41. Ενημέρωση καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά δικαιώματα καταναλωτή για την προστασία του
42. Καταχώρηση εγκατάστασης εκτροφής, προμήθειας, πειραματισμού Π.Δ. 160/91 (64, Α΄)
43. Πιστοποιητικό Σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α” Κύκλου, ΤΕΕ Β” Κύκλου)
44. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των 2 ισοδύναμων ζώων (πλην των οικοσίτων)
45. Χορήγηση άδειας εισαγωγής ζώντων ζώων από τρίτη χώρα
46. Χορήγηση ακριβούς αντιγράφου βαθμολογικής αντιστοιχίας – πράξης αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)
47. Χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας)
48. Χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος του διαγράμματος καθώς και του πίνακα που συνοδεύει μία κυρωμένη πράξη εφαρμογής (τελική ιδιοκτησία, υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα του ν. 1337/83)
49. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης
50. Χορήγηση αποσπάσματος πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΟΑΤΑΠ)
51. Χορήγηση βεβαίωσης αναπηρίας (Ν. 1579/1950)
52. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς
53. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες καθηγητές
54. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για ειδικό λογαριασμό πρόσθετων παροχών (ΤΣΜΕΔΕ)
55. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για κύρια σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ
56. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για τον κλάδο υγείας ΤΣΜΕΔΕ
57. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (ΤΣΜΕΔΕ)
58. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
59. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας (ΔΟΑΤΑΠ)
60. Χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ – προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας
61. Χορήγηση βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ)
62. Χορήγηση βεβαίωσης για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης από το ΝΑΤ
63. Χορήγηση βεβαίωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρού
64. Χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
65. Χορήγηση βεβαίωσης Ζώνης Επιχειρήσεων Ν. 1854/1951
66. Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών από το ΔΟΑΤΑΠ
67. Χορήγηση βεβαίωσης μη συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ
68. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στον ΟΓΑ
69. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ
70. Χορήγηση βεβαίωσης περί συνταξιοδότησης – διακοπής / αναστολής της συνταξιοδότησης και λοιπές βεβαιώσεις για τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.
71. Χορήγηση βεβαίωσης ποσού σύνταξης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)
72. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
73. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς
74. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές καθηγητές
75. Χορήγηση βεβαίωσης συνταξιούχου (ΤΣΜΕΔΕ)
76. Χορήγηση βεβαίωσης του Ν. 142/1974
77. Χορήγηση βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, στους χειριστές ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 1041/1979, άρθρα 41 και 43)
78. Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος ΚΕΑΝ
79. Χορήγηση πιστοποιητικού αποφοίτησης από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία
80. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων
81. Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας
82. Χορήγηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας
83. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ανηλίκων
84. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ή εξέτασης σε εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων
85. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
86. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς
87. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για καθηγητές
88. Χορήγηση πιστοποιητικού φοίτησης σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία
89. Χορήγηση υπηρεσιακού σημειώματος για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο διάστημα που δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης
90. Χορήγησηςβεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας Αστυνομικών (Αστυφυλάκων – Αρχ/κων – Ανθυπαστυνόμων), Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών ( Ν. 2690/1999, άρθρα 4,5 και 12)
91. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ
92. Βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους παραγωγούς
93. Χορήγηση ανάλυσης αποζημιώσεων ΕΛΓΑ που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς
94. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
95. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)
96. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
97. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες)
98. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
99. Χορήγηση βεβαίωσης ενισχύσεων ΠΣΕΑ σε παραγωγούς (ΕΛΓΑ)
100. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)
101. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)
102. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

Χμ...


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Διδακτική ιστορία ζωής ...

Με ένα γυάλινο βάζο, μερικές πέτρες, λίγα βότσαλα και άμμο, ακόμη δυο τρεις μπιρίτσες ένας καθηγητής Φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του έχοντας έναν και μόνο σκοπό: Να γεμίσει το βάζο μπροστά στους μαθητές του. Κάθε φορά, όμως, σταματούσε και τους ρωτούσε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» Μέχρι που έγινε ενοχλητικός με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του και οι μαθητές άρχισαν να… απορούν με το παράξενο «πείραμά» του!

«Είναι μια διδακτική ιστορία για τη ζωή», τους είπε γελώντας. Και μόνο στο τέλος, όλοι κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε…

Ο καθηγητής πήρε στα χέρια του ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει στην αρχή με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία.

Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλες ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από την τσάντα του μερικά μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών.

Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε στα χέρια του λίγη άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά που υπήρχαν ανάμεσα στις πέτρες και στα βότσαλα.

Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:
- Ναι είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε δύο μπουκάλια μπίρες, τις άνοιξε και άρχισε να τις αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου.


Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.

Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας: η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βότσαλα είναι δευτερεύοντα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας: σπουδές, δουλειά, σπίτι, αυτοκίνητο, μικρές πολυτέλειες. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα: τα πολύ μικρά της ζωής.

Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας.

Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας… Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα! Ξεχωρίστε τις προτεραιότητές σας.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας, όμως, ρώτησε:
- Καλά, η μπίρα τι αντιπροσωπεύει;

Και ο καθηγητής γελώντας του απαντά:

- Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΙΡΙΤΣΕΣ.

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Kληρονομικό χάρισμα Του Ν. Πουλιάδη


Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

H δική μας «μαφία»! Απριλίου 28, 2013


Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα. Κάτι πιστολέρο τραπεζών, κάποια εγκληματικά στοιχεία που εξαρθρώνονται τσακ μπαμ και κάτι μεμονωμένες περιπτώσεις… Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από συμμορίε, που δεν έχουν ουτε οργανωτική δομή, ούτε ιεραρχία, ούτε καν ιδεολογία πχ της ομερτά (της ιερής σιωπής μεταξύ μελων). Η μαφία στην Ιταλία είναι δομημένη όπως οι παλιές φατρίες στην αρχαία Ρώμη. Στην Αμερική, στην Αφρική κι αλλού, απο τις συμμορίες των νεαρών στους δρόμους του Λος Άντζελες μέχρι τους ένοπλους σύγχρονους πειρατές στη Σομαλία, τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος προϋποθέτουν ιδεολογικό υπόβαθρο και δομή λειτουργίας.
Εδώ, το οργανωμένο έγκλημα (λευκού κολάρου) υπάρχει σε …δημοσίους υπαλλήλους που εκβιάζουν επιχειρηματίες και οχι μονο. Πάρτε για παράδειγμα στο υπουργείο Ανάπτυξης τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Το σύνολο των υπαλλήλων είναι 57 άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις είναι ήδη προφυλακισμένοι γιατί συνελήφθησαν ενώ «λάμβαναν» το προϊόν εκβιασμού επιχειρηματία 120.000 ευρώ προσημειωμένα. Η υπηρεσία ξηλώθηκε  και επαναστελεχωθηκε, αφού ζητήθηκε απο τον  επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή να γίνει αναδρομικός έλεγχος από το 2005 (των πόθεν εσχες)  όλων των υπαλλήλων και των υποθέσεων που χειρίστηκαν. Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 27 υπάλληλοι και οι 11 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα γιατί οι καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ήταν αντίστοιχα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν. Δηλαδή αν προσθέσουμε στους 4 με τα προσημειωμένα τους 11 που πιάστηκαν με παράνομες καταθέσεις , έχουμε 15 διεφθαρμένους υπαλλήλους σε 27 ελεγχόμενους, ποσοστό άνω του 50%. Και υπολείπονται σε έλεγχο άλλοι 30 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οσον αφορά τις υποθέσεις που χειρίστηκαν, οι ελεγκτές βρήκαν …7000 φακέλους που αντιστοιχούν σε ισάριθμες υποθέσεις , πεταμένους στο πάτωμα! Μάλλον για να υπάρχει και πρόχειρη η δικαιολογία : «με τέτοιες συνθήκες, που να βρεθούν δικαιολογητικά;» (Με κατι τετοια γίνεται κατανοητό γιατί η δημόσια διοίκηση αρνείται να χρησιμοποιήσει υπολογιστές, τους οποιους οι  φορολογούμενοι και η ΕΕ πλήρωσαν 6 δις ευρώ και ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία!)
Στα μέχρι τώρα ευρήματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης υπάρχει το εξής εύρημα για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας:
α) ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ανατεθεί στους αξιολογητές και ελεγκτές της Διεύθυνσης ήταν δυσανάλογος. Άλλοι ήταν χρεωμένοι με 5 υποθέσεις και άλλοι με 150.
β) υπήρχαν απίστευτες διαφορές στο χρόνο εκτέλεσης μεταξύ των σταδίων διαδικασίας. Άλλες διαρκούσαν 10 ημέρες και άλλες δύο ή περισσότερα χρόνια.
Η έρευνα συνεχίζεται για τους υπόλοιπους 30 υπαλλήλους όμως εγώ έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα:
1) Εκεί στη  διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν στήσει φάμπρικα εκβιασμού επιχειρηματιών.
2) οι μισοί που στάλθηκαν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες τους. Οι υπόλοιποι όμως τόσο …τυφλοί και ανόητοι ήταν, που δεν πήραν είδηση, ότι ο ένας στους δύο συναδέλφους εκβιάζει τους συναλλασσόμενους;
3) Οι χειρόγραφες διεκπεραιώσεις, συμφέρουν τέτοιου είδους δημοσίους υπαλλήλους, για να πετυχαίνουν το σκοπό τους. (Αν  μπουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχων θα αποκαλυφθεί το υπεράριθμο προσωπικό και δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας). Μερίδα της δημόσια διοίκησης δεν θέλει τα λογισμικά που διασταυρώνουν στοιχεία για να μπορεί να δωροδοκείται ανενόχλητα από πολίτες και να έχει τα τυχερά της. Γι αυτό και τα σαμποτάρει. Εργάζονται πρωτίστως για τα «τυχερα»και δευτερευόντως για το μισθό τους.
4) Ο τρόπος που αυτές οι υπηρεσίες εκβιάζουν τους επιχειρηματίες, είναι απλός.Παίζουν με το χρόνο.Θέλεις να πάρεις άδεια για να ξεκινήσεις την επένδυσή σου; ΄Η θα μου δώσεις τόσα και θα ξεκινήσεις σε δέκα ημέρες ή θα περιμένεις 2 χρόνια.
5) Υπάρχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, το οποίο κατά το «εθιμικό δίκαιο» της δημόσιας διοίκησης αρνούνται να θέσουν σε λειτουργία. Αυτό το εργαλείο σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα θα «διάβαζε» και θα …επεσήμανε ποιος υπάλληλος άλλες υποθέσεις τις διεκπεραίωσε σε 5 μέρες και άλλες σε 2 χρόνια.
6) Αυτοί οι  εκβιαστές έβλαψαν τη χώρα και την οικονομία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και θα έπρεπε να δικάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σε βαθμό εσχάτης προδοσίας. Χιλιάδες επιχειρηματίες αποτρέπουν τις επενδύσεις τους,θέσεις εργασίας χάνονται και κεφάλαια από το εξωτερικό δεν εισέρχονται εξαιτίας τους.
7) Οταν λέμε γραφειοκρατία, να μην εννοούμε μόνο τεμπελιά,περίπλοκες διαδικασίες, και ανικανότητα.Να εννοούμε και σκόπιμες καθυστερήσεις με σκοπό να γεμίζουν οι τσέπες των εκβιαστών που στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου ανάπτυξης από τους μέχρι τώρα ελεγμένους ήταν ο ένας στους δύο.
Οσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα παραπάνω είναι αυταπόδεικτο οτι υπάρχει μαφία δημοσίων υπαλλήλων! Οχι όλων φυσικά. Υπάρχουν και στο δημόσιο τομέα φιλότιμοι, τίμιοι, εργατικοί και ικανοί άνθρωποι που κινούν τη ρόδα της εργασίας και τιμούν το ψωμί τους.(Δεν υπεισέρχομαι σε ποσοστά.Μακάρι να μην συμβαίνει το στατιστικά ανάλογο με την προαναφερόμενη υπηρεσία).
Ομως η μαφία δημοσίων υπαλλήλων είναι αληθινή μαφία! Γιατί έχει ιεραρχία με διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους. Χρησιμοποιεί την υπάρχουσα της υπηρεσίας τους. Διαθέτει δομή με τα συστήματα του δημοσίου που τα εκμεταλλεύεται προς όφελός της και διαθέτει ομερτά με εξασφαλισμένη σιωπή των μελών της. Εκείνο που δεν γνωρίζω -αν και τοσα χρονια ασχολούμαι με το θέμα – είναι αν υπάρχει και ιδεολογία, αν και δεν θα με εξέπληττε κάτι τετοιο…  http://www.karfitsa.gr/?p=156825

Το γκαζόν του... Θερμαϊκού!






Του Σάββα Αυγητίδη

"Κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες αν και απαγορεύονται ρητά ...συνεχίζονται!


Μετά τις αποκαλύψεις σοκ για γιατρούς -εμπόρους ωαρίων- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης μίλησε για την εμπορευματοποίηση της ελπίδας, τις αμοιβές, τα φακελάκια, τον ΕΟΠΠΥ και για την... ταπείνωση γιατρών και ασθενών!

-Τελικά, υστερα απο την αποκάλυψη του εμπορίου ωαρίων, η ιατρική δεν είναι λειτούργημα (όπως και πολλές άλλες «μπίζνες»);
-Δυστυχώς ορισμένοι συνάδελφοι ξεχνούν πολύ εύκολα τις υποχρεώσεις τους και τη δεοντολογία. Επιζητούν το γρήγορο πλουτισμό, μη σεβόμενοι τα πολλά χρόνια σπουδών και προσπάθειας ούτε την αγωνία και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Η εμπορευματοποίηση όμως της ελπίδας δεν έχει να κάνει μόνο με γιατρούς αλλά και με θεσμική ανεπάρκεια που με τον έναν ή άλλο τρόπο την επιτρέπει. Χαλαρώσαμε ανεπίτρεπτα.

-Πως μπορεί να γίνονται τόσα σε βάρος της κοινωνίας χωρίς να ελέγχονται επι δεκαετίες οι υπαίτιοι;
-Αυτό είναι σύμπτωμα των καιρών μας. Δυστυχώς από την ατιμωρησία περάσαμε στη γενικευμένη καχυποψία αναδεικνύοντας ως κανόνες τις εξαιρέσεις και στον κλάδο μας. Από τότε, που «κυνηγώντας» πιράνχας εκθρέψαμε καρχαρίες οι οποίοι με την κάλυψη υπουργικών υπογραφών λεηλάτησαν τη δημόσια Υγεία, άρχισε το κακό.
-Πως θα χαρακτηρίζατε την κίνηση της ΔΗΜΑΡ να ...νομιμοποιήσει το φακελάκι;
-Ανεξάρτητα από την προέλευση της πρωτοβουλίας η βουλή υπερψήφισε. Η ευθύνη λοιπόν ανήκε και σε όλους εκείνους που ψηφίζοντας ενέκριναν και νομοθέτησαν. Είναι απαράδεκτη κάθε τέτοια προσπάθεια. Ταπεινώνει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς και φορολογούμενους επι χρόνια. Ανοίγουν πάλι τους ασκούς του Αιόλου. Η διάταξη πρέπει να απαλειφθεί άμεσα. Οι δικαιολογίες των εμπνευστών είναι ανεπαρκέστατες.
-Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μοιάζουν στοιχειωμένα. Έχουν κλείσει ως υπηρεσίες γιατρών; Τα αναλώσιμα δεν επαρκούν;
-Η πραγματικότητα είναι γνωστή και τραγική. Η αδικία σε βάρος της Θεσσαλονίκης μεγάλη. Γι αυτό άλλωστε – σε ένδειξη έσχατης διαμαρτυρίας -  παραιτήθηκε πρόσφατα και ο προηγούμενος πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος. Θα πρέπει να μεταφερθούν ως ασθενείς, πάλι, κάποιοι υπουργοί στα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα για να αναδειχθεί το χάλι τους και να συνειδητοποιήσουν τις ηρωικές προσπάθειες των ιατρών. Οι κομματικές κουτοπονηριές και οι γραφειοκρατία επιζούν θριαμβευτικά απομυζώντας πολύτιμους πόρους.
-Τα ιδιωτικά ...ΙΚΑ μήπως αρχίζουν και μοιάζουν περισσότερο με τα δημόσια ΙΚΑ παρά με ένα νέο μοντέλο αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών και με το αζημίωτο;
-Σωστή η παρατήρηση σας. Μας ταλαιπωρούν οι ευρεσιτεχνίες. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε έναν αναιμικό όσο και υπερτροφικό γίγαντα, τον ΕΟΠΥΥ, υποσχόμενη την αναδιοργάνωση του. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κινείται στην πεπατημένη των προκατόχων της. Στο όνομα των δανειακών δεσμεύσεων προς την τρόικα έχουν εξυπηρετηθεί συμφέροντα και επιδιώξεις πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται και οι γιατροί δεν αμείβονται. Κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις και εμπορικό marketing για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες  αν και απαγορεύονται ρητά συνεχίζονται
-Η ηγεσία του υπουργείου υγείας τελικά είναι... ηλίθια όπως το προεδρείο του ΙΣΘ είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωση του;
-Άλλα συμφωνούν και άλλα... πράττουν πολλές φορές. Είναι απαράδεκτο να καλλιεργούν μια χαζοχαρούμενη αισιοδοξία όταν καθημερινά διαψεύδονται.
-Τελικά τι κερδίζει η πολιτεία από την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στην περίθαλψη και τι οι επιχειρηματίες υγείας;
-Συζητάμε ακόμη για λυμένα προβλήματα. Έτσι κάποιο μεγαλόσχημοι δικαιολογούν το μισθό τους. Τώρα μάλιστα έχουν ενισχυθεί και από ξένους συμβούλους που μας «συμβουλεύουν» με το αζημίωτο. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία έχει αποδείξει την ανάγκη ισχυρού άξονα ευέλικτων δημόσιων  νοσοκομείων. Ο ιδιωτικός τομέας συμπληρώνει  στη διάγνωση, στη θεραπεία ακόμη και στην εκπαίδευση. Η σημερινή πορεία δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πυξίδα.
-Αν ήσασταν υπουργός υγείας σε τι αλλαγές θα προχωρούσατε άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά κυρίως για τους εν δυνάμει ασθενείς και φορολογούμενους;
-Άμεσες δράσεις απαιτούνται. Χορτάσαμε λόγια και συζητήσεις μεταξύ σχετικών και ασχέτων. Μια πρώτη δέσμη πρέπει να περιλαμβάνει :
•       Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ιατρικές σχολές.
•       Ριζική ανασυγκρότηση και επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ.
•       Απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
•       Δραστική μείωση γραφειοκρατικών βαθμίδων και διαδικασιών.
•       Κατάργηση των ΥΠΕ, αναδιάταξη νοσοκομείων, επαναξιολόγηση της αποστολής των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ.
•       Άμεση κάλυψη κενών θέσεων κρίσιμων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.
•       Ανάδειξη – αξιοποίηση υπηρεσιακών στελεχών διοίκησης , περιορισμός των μετακλητών διοικητών και συμβουλίων που συντηρούν την πολιτικάντικη πελατειακή αντίληψη και ευνουχίζουν τους σοβαρούς υπαλλήλους.
•       Υποστήριξη Ελληνικών μονάδων ιατρικών υλικών, αντιδραστηρίων και εξοπλισμού.
•       Θεσμοθέτηση προϋποθέσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από ιατρούς  με έμφαση στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.
•       Προβολή ιατρικών δυνατοτήτων και επιτευγμάτων στις γύρω χώρες ώστε να αυξηθεί η διακίνηση ασθενών από αυτές.
•       Υλοποίηση στρατηγικών πρόληψης και υποστήριξης δημόσιας υγείας.
-Ο ΙΣΘ έχει δυνατότητα παρέμβασης – βλ ΤΕΕ που λειτουργεί ως σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κτλ – στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης;
-Όχι. Μόνο στα λόγια. Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι η κατάσταση νοσεί. Άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα νομοθετήθηκαν κατ’ επανάληψη.
-Οι γιατροί που κάποτε ήταν πλειοψηφία στη Βουλή, πού έχασαν το...παιχνίδι;
Η αμεριμνησία που οδηγεί στην παρακμή έχει μια ιδιαίτερη γλύκα. Μιλάμε για επιδημία. Η κοινωνία έχει εκπαιδευθεί να μην απαιτεί δικαιώματα, να μην αναγνωρίζει υποχρεώσεις αλλά να επαιτεί εξυπηρετήσεις.
-Από τους υπουργούς υγείας, ποιος ήταν ο... χειρότερος;
-Μακάρι να  μπορούσα να απαντήσω μ’ ένα όνομα. Όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι  ευρύτερο. Οι επαγγελματίες της πολιτικής επέβαλαν το life style και ανέχθηκαν, όταν δεν σιγοντάρισαν, τη διαφθορά. Οι νομοθετικές τακτοποιήσεις και η αδράνεια, οι μεγαλοστομίες και η αναποτελεσματικότητα χαρακτηρίζουν πολλούς super star.

-Τα λάθη των υπουργών ή των γιατρών μοιάζουν μεταξύ τους. Τα πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι...
-Άδικη σύγκριση. Εμείς δεν έχουμε νόμο κουκουλώματος όπως οι υπουργοί.Αντιθέτως έχουμε πάρει πρωτοβουλίες υπεράσπισης της αξιοπιστίας και του κύρους του ιατρικού κλάδου. Δεν ανέχομαι να μας χαρακτηρίζουν οι επιλήσμονες 

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος