Smiley face

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οι εχθροί της χμΕΡΤ

Της Χριστίνας Τιαχάου
www.protagon.gr

Το πρόγραμμα του Σαββάτου του τρίτου καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης ήταν άκρως ενημερωτικό. Είχε και ρεπορτάζ από την κατάληψη της Σχολής Κινηματογράφου για την ΕΡΤ, και το φεστιβάλ υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης (sic), και αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα (sic), και το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, και τον αγώνα ενάντια στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, και τοΚίνημα των Σκουριών (sic), και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι πλατείες της αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας (sic)» κι επικοινωνία με πλατεία Ταχρίρ-Ταξίμ.

Επειδή καλή είναι η πλάκα αλλά δε φτάνει για να γίνει επανάσταση, ας πούμε και δυο λόγια για το πώς αποφασίζεται αυτό το «πρόγραμμα».

Στην κατάληψη της ΕΡΤ3 έχουν μπει μέσα άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με την ΕΡΤ. Αυτό προέκυψε από την ανάγκη περιφρούρησης προκειμένου να μην μπει η αστυνομία στο χώρο. Ζητήθηκε η συνδρομή κάποιων οργανωμένων ομάδων που ξέρουν τη δουλειά και, σε αντάλλαγμα για την «προστασία», βλέπουν το όραμα της επανάστασης να μεταδίδεται από αυτή που κάποτε ήταν γνωστό ως δημόσια ή κρατική τηλεόραση. Αριστεριστές, τροτσκιστές κι αντιεξουσιαστές έχουν γίνει προσωρινή κυβέρνηση της Λεωφόρου Στρατού (εκεί βρίσκεται το «Ραδιομέγαρο» της Θεσσαλονίκης), δίπλα ακριβώς στο Γ’ Σώμα Στρατού. Πόσο πιο σουρεάλ;

Η «Επιτροπή Διαμόρφωσης Προγράμματος» αποτελείται από 8 άτομα, εκ των οποίων τα 3 μόνο είναι δημοσιογράφοι. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους τεχνικούς και τους διοικητικούς» είναι η αιτιολογία, γιατί «είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα». Έτσι, η γνώμη των δημοσιογράφων δεν μετρά και πολύ, καθώς «πρέπει να επιχειρηματολογήσετε στη συνέλευση των εργαζομένων άμα δε σας αρέσει το πρόγραμμα», με το αποτέλεσμα που βλέπουμε.

Δεν επιτρέπεται σε όλους τους δημοσιογράφους να βγαίνουν στο γυαλί και να μετέχουν στο «απεργιακό πρόγραμμα». «Δεν ξέρουμε τι θα πείτε» είναι η δικαιολογία. Όπως λέγεται, κάποιοι ζουν την ηδονιστική περίοδο της επανάστασης, του πρώτου βήματος για το σοσιαλισμό.

«Η ΕΡΤ δεν υπάρχει υφιστάμενη, άρα δεν υπάρχουν προϊστάμενοι» είναι η δικαιολογία προκειμένου να πετούν από τα γραφεία τους διευθυντικά στελέχη, προϊσταμένους, ακόμη και τον ίδιο το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3. Άνθρωπος που έχει παίξει στο παρελθόν ως ηθοποιός σε τσόντα έβγαλε βίαια από το γραφείο του στέλεχος, διότι «η συνέλευση της κατάληψης αποφάσισε το γραφείο σου να γίνει ιατρείο». Τεχνικός και θυρωρός πέταξαν άλλο στέλεχος από το γραφείο του γιατί «είσαι ένα τίποτα». Τεχνικοί επιτέθηκαν λεκτικά στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των δημοσιογράφων να διαμορφώνουν το πρόγραμμα.

Όσοι διαφωνούν με τις τακτικές και τις μεθόδους αυτές, φοβούνται να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι θα στοχοποιηθούν.

Κι όπως εύστοχα παρατήρησε η σύζυγος δημοσιογράφου, «ευτυχώς που είστε τηλεόραση. Αν ήσασταν νοσοκομείο, την εγχείρηση θα την έκανε ο θυρωρός...».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος