Smiley face

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι Ρώσοι, οι Έλληνες, ο Πάπας και ο νονός...

Καλή είδηση. O Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, έδωσε το στίγμα ότι άλλαξε η άκαμπτη στάση της Μόσχας στις τιμές του φυσικού αερίου που μας προμηθεύει! Η πολύπαθη Ελληνική βιομηχανία προμηθεύεται την ενέργεια σε τιμές ...60 και 70% ακριβότερα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες! Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής είναι κατά ...40-45% ενέργεια, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Μέχρι τώρα οι δικαιολογίες των Ρώσων προμηθευτών μας (για τις υψηλές τιμές τους) είναι πως η τιμολογιακή πολιτική τους στα Βαλκάνια, στις αναπτυγμένες χώρες είναι η συγκεκριμένη. Δηλαδή εφόσον είμαστε και η μοναδική Βαλκανκή ...αναπτυγμένη οικονομία των Βαλκανίων "καταδικαστήκαμε" σε αυτό το ενεργειακό καπέλο που ταλαιπωρεί χρόνια την οικονομία μας.

Εάν όμως οι τιμές του αερίου πέσουν κατά 50% (και αγοράζουμε όσο και η Γερμανία και η Γαλλία) αυτή θα είναι και η πρώτη ανάκαμψη των Ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων. Οφείλω να αναγνωρίσω στον πρωθυπουργό Σαμαρά ότι αγωνίστηκε για να πετύχει μειώσεις των τιμών με τους Ρώσους και δεν παράτησε ποτέ τις προσπάθειες, ακόμη και όταν αυτές φαινόταν... ανυπέρβλητες με τους περίεργους διαπραγματευτές τους. Σίγουρα θα υπάρχουν και κρυφά γεωπολιτικά παιχνίδια και παζάρια με τους αγωγούς και τις ποσότητες αερίου που θα τα μάθουμε ( ίσως και ποτέ), μετά από χρόνια.

Αυτή όμως η Τρόικα  που μας "κατσικώθηκε στο σβέρκο", ξέρει μόνο να ζητά φόρους, μέτρα και λιτότητα. Μία βοήθεια σε εμάς τους πτωχευμένους να προμηθευόμαστε στις ίδιες τιμές (όχι φθηνότερα) το φυσικό αέριο, με τους ισχυρούς εταίρους μας Ευρωπαίους δεν δεήθηκε να κάνει. Όσες επιχειρήσεις μειώσουν τις τιμές τους  -μετά την πτώση του ενεργειακού κόστους- θα γίνουν ανταγωνιστικότερες στις διεθνής αγορές και όσες είναι ήδη, θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Και μόνο με μία τέτοια εξέλιξη μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Όπως άλλωστε είπε ο υπουργός οικονομικών του Βατικανού στον Vincent (Αντι Γκαρσία Νονός Ν3), όταν του δήλωσε πως είναι άσχετος με την οικονομία  "Ξέρεις όμως από όπλα. Η οικονομία είναι σαν το όπλο. Πολιτική είναι να γνωρίζεις πότε θα πατήσεις την σκανδάλη"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος