Η διακήρυξή μας για τις εκλογές της 30ής Μαΐου
Η ενημέρωση, ως δημόσιο αγαθό και ως συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, και η δημοσιογραφία, ως επαγγελματική δραστηριότητα και ως συλλογική οντότητα, κακοποιούνται βάναυσα και αποδομούνται ταχύτατα.
Σ΄ αυτήν την παράσταση τρόμου, που διαδραματίζεται καθημερινά σε βάρος μας με εφιαλτικούς όρους, δε διατηρούμε πλέον την πολυτέλεια της απουσίας. Δε μας αρμόζει να παρακολουθούμε άλλο ως άφωνοι θεατές την κορύφωση του (δικού μας) δράματος. Δεν επιτρέπεται να ηττηθούμε και πάλι από την ίδια μας την απογοήτευση.
Η απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ έφραξε κατ΄ ουσίαν το δρόμο της συμμετοχής στις συλλογικές διεργασίες, σε όσους έχουν εξοριστεί στην ανεργία, τελούν σε επίσχεση εργασίας, παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι ή βρίσκονται σε εμφανή οικονομική αδυναμία. Μια χούφτα γραφειοκρατών «έκλεψε» το δικαίωμα ψήφου εκατοντάδων συναδέλφων μας.
Όσοι από εμάς μπορούμε ακόμη να καταβάλλουμε την ετήσια συνδρομή μας, φέρουμε, ταυτοχρόνως, ακέραιη την ευθύνη να συναισθανθούμε και εκείνους τους συναδέλφους μας που έχουν αποκλειστεί από τις εκλογές της 30ής Μαΐου. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τη θέληση όσων εξαναγκάζονται να απόσχουν.
Εμείς, οι δημοσιογράφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, παρά τις αντιξοότητες, αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο και δηλώνουμε:
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ να φοβηθούμε τίποτα περισσότερο από τη σιωπή μας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χάσουμε τίποτα περισσότερο από την απάθειά μας.
ΕΧΟΥΜΕ λόγο για όσα ανατρέπουν τη ζωή και την εργασία μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη λειτουργία του συνδικαλιστικού σωματείου μας.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ τους όρους για την αξιοπιστία και τη διά-κριση του δημοσιογραφικού έργου στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
ΔΙΝΟΥΜΕ τέλος στην αποθέωση της αναξιοπρέπειας και στην εξύμνηση της ταπείνωσής μας.
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ άλλο την κατάσταση που βιώνουμε και η οποία έχει τα χαρακτηριστικά που της «χάρισαν»:
v η προσχεδιασμένη αδράνεια και η αντικαταστατική λειτουργία,
v οι «έντιμες» υποχωρήσεις και οι προσωπικές συνεννοήσεις,
v οι «καλοπροαίρετες» διαπραγματεύσεις και η συνεχής ανευθυνότητα
v οι κομματικές εξαρτήσεις και οι μνημονιακές αντιλήψεις
v η καθεστωτική νοοτροπία και η γραφειοκρατική διαχείριση
της κυβερνώσας πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, η οποία ανήμπορη αποδέχεται, χωρίς αντιστάσεις, τις πιο ακραίες και παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών - ιδιωτών (εκδοτών - καναλαρχών), αλλά και εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες των δημόσιων και δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων και του δημοσιογραφικού προσωπικού τους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ
…και επαναλαμβάνουμε:
1. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ η ΕΣΗΕΜ-Θ πρωτοβουλία και, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ και σε συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Τύπου, συλλόγους, σωματεία και συνδικάτα των εργαζομένων, να ζητήσει:
Ø Τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε να ανασταλεί κάθε προσπάθεια εφαρμογής του ν. 4046/2012 και της σχετικής εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ø Τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική διάταξη για την κατάργηση του ν. 4046/2012 και των συναφών αντεργατικών διατάξεων.
Το ζήτημα του ν. 4046/2012 έχει απόλυτη προτεραιότητα, καθώς αφορά στην ισχύ της μετενέργειας των ΣΣΕ και στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
2. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ η ΕΣΗΕΜ-Θ πρωτοβουλία και, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ και σε συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Τύπου, να διεκδικήσει από τις εργοδοτικές ενώσεις και τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, για την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο:
Ø Θα διευκολύνει την οικονομική εξυγίανση του κλάδου μας
Ø Θα δίνει εγγυήσεις για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων μας
Ø Θα προσδιορίζει κανόνες διαφάνειας και ελέγχου των ΜΜΕ
3. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με τα μισθολογικά κλιμάκια των αμέσως προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων (2008-2009) και με κατοχύρωση όλων των προγενέστερων θεσμικών όρων. Η ΕΣΗΕΜ-Θ δύναται και οφείλει να παρίσταται ως παρατηρητής στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σημειώνουμε: η υπογραφή νέων ΣΣΕ ακυρώνει στην πράξη όλες τις υποδεέστερες ατομικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί!
4. ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις του Τύπου, για να προκηρύξουμε, εάν χρειαστεί, και να υποστηρίξουμε απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακούμενες (ακόμη και μακράς διάρκειας, εάν απαιτηθεί) για το ζήτημα των ΣΣΕ, καθώς αυτό συνιστά θεμελιώδη όρο για την επιβίωση του δημοσιογραφικού κόσμου και την αξιοπιστία της ενημέρωσης.
5. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ όλα τα νομικά «όπλα» για την αποτροπή ή την αναχαίτιση των ομαδικών απολύσεων, των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και καταχρηστικών πρακτικών σε κάθε χώρο εργασίας. Χρήσιμα εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να αποδειχθούν οι προσφυγές στις κατά τόπους Επιθεώρησης Εργασίας ή στο υπουργείο Εργασίας και η υποβολή αγωγών και μηνύσεων στην τακτική Δικαιοσύνη. Η ΕΣΗΕΜ-Θ ως συλλογικός φορέας έχει κάθε νόμιμο λόγο να αξιοποιήσει τέτοιες δυνατότητες. Σε όσους διστάζουν ή είναι επιφυλακτικοί, υπενθυμίζουμε: «Βρισκόμαστε σε εργασιακό πόλεμο και η απάντησή μας πρέπει να είναι ανάλογη…».
6. ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΜΕ τη συνεχή και στέρεη ενημέρωση των συναδέλφων, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, για το εφιαλτικό εργασιακό τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται και τη σωρεία των βίαιων νομοθετικών ρυθμίσεων που καθορίζουν τη ζωή μας. Έτσι, με όπλο τη γνώση δε θα υποκύπτουμε στο φόβο, την ανασφάλεια και την αυθαιρεσία.
7. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ όλα τα ένδικα μέσα και τις εκ του νόμου δυνατότητες για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφων των μελών. Ακόμη και στο δυσμενές νομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με το Μνημόνιο Ι και ΙΙ, υπάρχουν, κατά την κρίση μας, δυνατότητες αντιστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκδοση τριών (3) θετικών δικαστικών αποφάσεων για τον «Αγγελιοφόρο», που κατέδειξαν την καταχρηστικότητα 14 απολύσεων τον Οκτώβριο του 2011, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν, με ευθύνη της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, για να προσβληθούν ως άκυρες αυτές οι απολύσεις.
8. ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ την απρόσκοπτη και ισότιμη παρουσία των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων συναδέλφων μας (λόγω επίσχεσης εργασίας, μη καταβολής μισθών κ.ά.) στις συλλογικές διεργασίες της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να διατηρηθεί η συνοχή και η αντιπροσωπευτικότητά του σωματείου μας. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να θεσπιστεί ενδεικτική ετήσια συνδρομή, ύψους 10 ευρώ.
Παράλληλα, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, πρέπει να μειωθεί το ύψος της ετήσιας συνδρομής για τα λοιπά μέλη του σωματείου μας.
9. ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΟΥΜΕ, αμέσως μετά τη διευθέτηση του ζητήματος των συνδρομών, έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, ώστε να συνταχθεί και να εξειδικευτεί το σχέδιο αντίστασης και επιβίωσης της επόμενης ημέρας, ενάντια στην επιθετικότητα των εργοδοτών και στη λαίλαπα των αντεργατικών ρυθμίσεων.
10. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ πρωτοβουλία για την τροποποίηση του ξεπερασμένου πλέον Καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ, σύμφωνα με τα νέα εργασιακά δεδομένα. Προς την κατεύθυνση αυτή, να ζητήσουμε απ΄ όλους τους συναδέλφους να καταθέσουν προτάσεις, βάσει των εμπειριών τους, ή να επικαιροποιήσουν τις θέσεις που οι ίδιοι υπέδειξαν το 2009.
11. ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ νέες δυνατότητες για την απασχόληση ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ø Ίδρυση ενημερωτικού / ειδησεογραφικού portal της ΕΣΗΕΜ-Θ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα τρόπου λειτουργίας ενός διαδικτυακού μέσου που σέβεται τις αρχές της έγκυρης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας.
12. ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ εκ νέου τις προτεραιότητες, όσον αφορά στην αξιοποίηση των αποθεματικών της ΕΣΗΕΜ-Θ, με έμφαση στην ενίσχυση των ανέργων και των υποαμοιβόμενων ή υποαπασχολούμενων μελών. Να ενεργοποιηθεί δίχως άλλη καθυστέρηση ή προσκόμματα το Ταμείο Αλληλοβοηθείας.
Παράλληλα, να καθιερώσουμε διαδικασίες τακτικού και ανεξάρτητου ελέγχου των οικονομικών της ΕΣΗΕΜ-Θ, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαχειριστική διαφάνεια.
13. ΝΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ οι συνθήκες λειτουργίας και οι όροι εργασίας στα διαδικτυακά ΜΜΕ, αλλά και στα free press έντυπα. Ακολούθως, να απαιτήσουμε τη διευθέτηση των ασφαλιστικών και των εργασιακών δικαιωμάτων όσων προσφέρουν δημοσιογραφική εργασία. Ως πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της αξιόπιστης ενημέρωσης, η ΕΣΗΕΜ-Θ μπορεί, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, να ιδρύσει όργανο/φορέα πιστοποίησης των blogs και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης που τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
14. ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ η πολιτική των ανοιχτών θυρών κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Ενδεικτικά, προτείνουμε δύο τρόπους:
Ø Την τακτική και καθολική ενημέρωση των συναδέλφων για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, αλλά και το σκεπτικό της μειοψηφίας.
Ø Την ίδρυση Web Radio και την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων, εν όλω ή εν μέρει, αλλά και των ετήσιων γενικών συνελεύσεων.
15. ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΜΕ τη δυνατότητα των συναδέλφων από την περιφέρεια να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της ΕΣΗΕΜ-Θ από την περιοχή τους, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.
16. ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ την προστασία των αθλητικών συντακτών, έναντι ενεργειών που υπάγονται στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου. Να εξασφαλιστεί η συνεργασία των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων που υπηρετούν το αθλητικό ρεπορτάζ στους αγωνιστικούς χώρους και γενικώς στο περιβάλλον των αθλητικών συλλόγων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις εκλογές της 30ής Μαΐου
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ
όσα στην ΕΣΗΕΜ-Θ δοκιμάζουν τις αντοχές και τη λογική μας!